Малката унгарска IT фирма 4iG, която е частично собственост на

...
Малката унгарска IT фирма 4iG, която е частично собственост на
Коментари Харесай

Близка до Орбан компания купува звено на Deutsche Telekom

Малката унгарска IT компания 4iG, която е отчасти благосъстоятелност на доближения до премиера Виктор Орбан бизнесмен Лоренц Месарош, ще купи локалното звено на Deutsche Telekom, написа Bloomberg. Това е едно от най-големите придобивания от страна на предприемачите, близки до унгарското държавно управление, като в тази ситуация 4iG ще закупи компания с надалеч по-голям размер от самата нея.

Месарош е един от най-близките до Орбан предприемачи в Унгария. Неговата 4iG ще придобие T-Systems, компания за осведомителни услуги в страната, част от Magyar Telekom, която от своя страна е благосъстоятелност на немската Deutsche Telekom. Цената не е обществена, а цялата договорка би трябвало да бъде утвърдена от регулаторите. Двете компании се надяват процесът да бъде завършен до края на тази година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 4iG има едвам 373 чиновници, а приходите й за 2018 година са 48 млн. $. T-Systems от своя страна има близо 10 пъти повече оборот и 1600 чиновници. Заедно със договорката 4iG ще получи и опция да продава услугите на Deutsche Telekom на частни компании и обществения бранш.

Къде отиват европейските пари

Месарош е някогашен газов механик и е приближен човек на Орбан. Той има разнородни бизнес ползи в няколко бранша, измежду които строителство, недвижими парцели, туризъм, храни, земеделие, банкиране и осведомителни технологии. Премиерът и околните до него са подложени на критика, че пренасочват към себе си пари по европрограми, с цел да затвърдят политическата и икономическата си власт. Месарош да вземем за пример е прочут с цитата си, че е съумял да премине от работа като газов механик до милионер благодарение на " Бог, шанс и Виктор Орбан ".

Случаят с 4iG е любопитен. Месарош е един от акционерите в компанията посредством сдружението си Opus Global Nyrt. През предходната година компанията има скок в приходите си от 671%. Същите внуштелни растежи се случват и на други места, където влиза Opus Global, като Konzum, която преди две години се трансформира във компанията с максимален напредък на международно равнище.

Пазарът приема с оптимизъм новината за придобиването, като акциите на 4iG подвигнаха цената си със 7.5%. От началото на годината акциите на компанията, които се търгуват на борсата в Будапеща, са поскъпнали със 270%, което я прави най-добре представящата се обществена компания в Унгария. С съвсем същия оптимизъм вложителите се отнесоха и към акциите на Magyar Telekom, цената на които скочи с 3.7%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР