Малката Сара вероятно скоро ще има паспорт. Но решението на

...
Малката Сара вероятно скоро ще има паспорт. Но решението на
Коментари Харесай

Не може там да имаш двама родители, а тук нито един. Какво следва от случая бебе Сара

Малката Сара евентуално скоро ще има паспорт. Но решението на Съда на Европейски Съюз е значимо освен за нея, само че и за всички останали сходни случаи в Европа.

В живота на двегодишната Сара са забъркани три страни. Испания , където е родена, и България и Англия , откъдето са родителите ѝ. Откакто е родена, и трите страни отхвърлят да ѝ издадат документ за идентичност.

За испанските управляващи повода е, че родителите Калина и Джейн* не са жители на страната. Гибралтар, която е задморска територия на Англия, отхвърля поради остарял закон за задграничните територии на Обединеното кралство. Отказва и България – тъй като в акта за раждане на Сара като родители са вписани две дами .

От вторник обаче България към този момент е Тогава излезе решението на на Съда не Европейския съюз (СЕС) по делото, станало известно като „ бебе Сара “. От позицията на Съда стана ясно, че всяка страна членка на Съюза би трябвало да издаде документ за идентичност на дете, родено в границите на Европейски Съюз, което има родители от един пол, вписани в акта за раждане на друга страна членка – в тази ситуация Испания.

Това значи, че Сара е напът да стане първото дете в България с публично вписани две майки . Тя ще може и да се възползва от правото си на здравни услуги, ясла, детска градина, както и на свободно напредване в границите на Европейски Съюз и да посети роднините, които в никакъв случай не е виждала.

„ Развълнувани сме от решението. Нямаме самообладание да получим документа на Сара и най-сетне да можем да забележим фамилиите си след повече от две години “, пишат Калина и Джейн до Свободна Европа.

„ За нас е значимо да бъдем семейство освен в Испания, само че и във всяка страна на Европа. Това е дълго чакана крачка напред за нас, само че и голяма стъпка за всички ЛГБТИ фамилии в България и Европа “, прибавят те.
Как Сара стигна до Европейския съд
Сара разполага с акт за раждане, публикуван в Испания, само че не и с документ за идентичност. След като и Англия също отхвърля подобен, двете майки се обръщат към Столична община, регион Панчарево , откъдето да се издаде български акт за раждане.

За задачата обаче би трябвало да се впишат имена на майка и татко или единствено на майка. Когато вършат опит да впишат единствено едната майка обаче, общината изисква доказателство, че тя е и биологичната майка. Калина и Джейн отхвърлят да дават тази информация. Според юриста им Деница Любенова настояването е безпричинно и дискриминира детето въз основа на половата ориентировка на неговите родители.

Властите в Испания също отхвърлят да издадат сходен документ, защото по отношение на испанското законодателство записването на такава информация опонира на локалното право и на правото на персонален живот на всеки жител и пребиваващ в страната.

Така се стига до Административен съд София-град. През 2020 година съдията преценя, че отводът на общината да издаде български акт за раждане пречи на правото на жителите на свободно напредване. Вследствие на това тя подава преюдициално питане до Съд на Европейския съюз.
Какво питане?
Този вид питане разрешава на локалната пълномощия да се обърне към Съда на Европейски Съюз с въпрос по отношение на тълкуването на правото на Съюза или валидността на акт на Съюза. Съд на Европейския съюз няма право да взема решение националния спор. България би трябвало да се произнесе по делото. Решението му обаче е обвързващо както по отношение на страната, изпратила запитването, по този начин и при други национални юрисдикции, които имат сходен въпрос.
Трябва да се намеси освен правосъдната власт, само че и изпълнителната.Деница Любенова, юрист
„ Тоест българският съд би трябвало да откри форма, посредством която да съблюдава решението на Съда на Европейски Съюз. Тук поражда въпросът какъв е този документ, който можем да издадем, с цел да спазим решението. Според мен тук би трябвало да се намеси освен правосъдната власт, само че и изпълнителната в лицето на администрацията и Столичната община “, споделя юрист Любенова.

По нейните думи съгласно решението на Съд на Европейския съюз би трябвало да се издаде паспорт, който да открива юридическата връзка на детето и с двете майки. Целта е Сара да има правото, както всички останали деца, да минава границата с който и да е от двамата си родители.

„ Не може в Испания да имаш двама родители, две майки, в България да нямаш никого “, споделя по въпроса доцент доктор Боряна Мусева , началник на катедра "Международно право и интернационалните връзки " на Софийския университет.
Какво трансформира решението на съда
По думите на доцент Мусева решението не задължава България да промени законодателството си по отношение на правото на еднополовите двойки да подписват брак. Единствено може да се каже, че става дума за някакъв тип „ косвено признание “ на брака, подписан в чужбина, защото той прави допустимо това хората да станат родители.

Според доцент доктор Христо Христев, учител по право на Европейския съюз в СУ, налагане на смяна в законодателството би се налагала, в случай че не Съдът на Европейски Съюз в Люксембург, а Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България. Това може да стане на база Европейската спогодба на правата на индивида, съгласно която фамилното отношение е фактическо състояние, което не зависи от пола на лицата. Доц. Христев дава образец с Италия и Гърция, където Европейски съд по правата на човека към този момент е открил нарушавания във връзка с Конвенцията, и по неговите думи е въпрос на време това да се случи и в България.

Относно метода, по който се издават актове за раждане на деца, родени на територията на България, няма промени, добави Христев.
Защо „ бебе Сара “ е от голяма важност за целия Европейски Съюз
Решението на Съд на Европейския съюз по делото „ бебе Сара “ е от значително значение освен за България, само че и за редица европейски страни

„ Значимостта на решението оттатък нашия проблем произтича от това, че в него Съдът на Европейски Съюз за пръв път се произнася по въпроса обвързани ли са страните членки да признават акт за раждане, публикуван от способени органи в друга страна, в случай че едни или други детайли от този акт опонират на избрани детайли от вътрешноправната уредба на страната, от която се желае признание “, споделя доцент Христев.
И не би трябвало да търпите неподходящи последствия от разликите в правната уредба на вашата страна доцент Христо Христев
„ Трябва да можете умерено по-късно, в някакъв стадий на живота си, да решите, че желаете да отидете в друга страна или да се върнете във вашата страна по генезис. И не би трябвало да търпите неподходящи последствия от разликите в правната уредба на вашата страна по генезис или страната, в които сте избрали да отидете “, прибавя Христев за фамилиите с еднополови сътрудници.

Според юрист Любенова решението е значимо освен за страни като България , Румъния , Полша и Унгария , където еднополовите бракове не са приети, само че и за доста западноевропейски страни.

„ То ще има най-голямата си мощ и приложение в страните от Западна Европа. Например Германия , където няма автоматизирано признание на родителство Там има контролирани бракове сред лица от един и същи пол, само че при подписване на брак би трябвало да се мине през процедура за осиновяване “, сподели тя.

Доц. Мусева съпоставя по значителност случая „ бебе Сара “ с друго дело, по което Съд на Европейския съюз се произнася преди три години. Става дума за двама съпрузи, румънец и американец . Румънските управляващи отхвърлят на американския жител право да обитава в страната за повече от три месеца като „ брачен партньор “ на румънски жител, защото Румъния не признава еднополовите бракове.

Съд на Европейския съюз обаче постановява, че понятието "съпруг " по смисъла на правото на Европейски Съюз за свободното престояване на европейците и членовете на техните фамилии обгръща съпрузите от еднакъв пол.

* Имената на майките и детето са заменени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР