Малката Бони Лутас от Австралия е едва на една седмица,

...
Малката Бони Лутас от Австралия е едва на една седмица,
Коментари Харесай

В Австралия се роди първото в страната бебе по метода CAPA-IVM - една по-евтина и безопасна алтернатива на инвитро

Малката Бони Лутас от Австралия е едвам на една седмица, само че все пак към този момент е член на дребен и извънреден клуб. Тя се причислява към малцината деца по света, заченати посредством CAPA-IVM (capacitation in-vitro maturation) - форма на асистирана репродуктивна технология, която последователно набира известност.

Това е способ, който дава обещание да даде на бъдещите родители, които изпитват компликации да забременеят, по-лесна и по-евтина опция на по-утвърдения развой на инвитро оплождане (IVF).

" Всички чакахме с неспокойствие да забележим това бебе да се появи на бял свят ", споделя Бил Леджър, експерт по репродуктивна медицина в Университета на Нов Южен Уелс.

" Кралската болница за дами е едно от шестте места в света, които оферират CAPA-IVM, и това е първото бебе, заченато тук, в Австралия, посредством този способ. "

При общоприетото IVF лекуване се слагат поредност от хормонални инжекции в границите на две седмици. Ако всичко е наред, организмът освобождава една или повече яйцеклетки от неговите фоликули, които по-късно се събират по хирургичен път и се показват на сперматозоиди отвън тялото.

Първото бебе, заченато посредством IVF, се ражда в Обединеното кралство преди близо половин век. Оттогава несетне повече от 8 млн. деца се появяват на света по този метод.

Въпреки това процедурата към момента не е лишена от своите дефекти. Лечението не е нито на ниска цена, нито изключително комфортно. Освен това крие своите опасности, защото може да докара до свръхстимулиране на яйчниците и до мъчителното им отичане. Макар и рядко, хората със болести като синдром на поликистозните яйчници (PCOS) са изложени на по-висок риск и да реагират по-променливо на хормоналното лекуване.

При IVM не се събират изолирани яйцеклетки. Вместо това лекарите вземат незрели групи от кафези, наречени кумулусно-оцитни комплекси, които съдържат незрели яйцеклетки и поддържащи кафези, и им се разрешава да узреят отвън тялото, като по този метод се понижава нуждата от стимулиране на яйчниците за освобождение на яйцеклетки.

Сам по себе си IVM не е прекомерно нов развой. Първото дете, заченато от външно узряла яйцеклетка, е родено преди повече от 30 години. Оттогава до момента към 1300 деца са заченати посредством този метод.

За да усъвършенстват процедурата, откриватели от целия свят изследват способи за възстановяване на вероятностите пред разрастващата се яйцеклетка.

" Проблемът беше, че когатоя йцеклетка се извади от човешкото тяло, тя узрява доста бързо, даже когато може да не е подготвена за това, само че методът CAPA изключва развиването на яйцеклетката за 24 часа. Така тя пораства по-бавно и съзрява по-здравословно ", споделя Леджър.

По-здрави яйцеклетки значи по-голям късмет за крепко дете. А по-малкото инжекции - по-малък риск, по-ниски разноски и по-малко време за понасяне на страничните резултати от стимулиращите инжекции, които могат да включват гадене, главоболие и горещи талази.

Колкото и да наподобява като нищожно стеснение, огромният брой инжекции с хормони може да нанесе съществени психически вреди.

За Лиана и Тео Лутас – родителите на Бони – опцията да избегнат следващия интервал на вариращи хормони в така и така натовареното време в годината е била добре пристигнала.

" Щях да си взема отмора, преди да опитам още веднъж IVF, защото не желаех да изживявам всички странични резултати на хормоните, до момента в който пътувам ", изяснява Лиана.

" Когато ми предложиха CAPA-IVM, бях прелестно сюрпризирана да науча, че ще би трябвало да върша единствено два дни инжекции. Това направи целия развой да наподобява доста по-малко безнадежден. "

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР