Малка улица, тръгваща от централния русенски площад Свобода и стигаща

...
Малка улица, тръгваща от централния русенски площад Свобода и стигаща
Коментари Харесай

Кирил Старцев - кметът, преобразил Русе

Малка улица, тръгваща от централния русенски площад " Свобода " и стигаща до великата река Дунав, носи името Кирил Старцев, а паметна плоча от признателните русенци припомня за делата му. Старцев е бил градоначалник на Русе през 30-те години на предишния век – най-благодатният интервал в икономическото развиване на страната през първата половина на ХХ век, както и през военните години на идващото десетилетие.
Един от водещите общественици в новата история на Русе след Освобождението, инж. Кирил Старцев играе значима роля в развиването на града и заема виновната служба сред знаковите преврати от новата ни история - този от 19 май 1934 година на Политически кръг " Звено " и идващият от 9 септември 1944 година, осъществен от Отечествения фронт благодарение на Съветската войска.
През тези 10 години, когато извършва длъжността кмет на Русе, той благоустроява града, което придава от ден на ден актуален европейски тип на обитаемото място.
Кирил Василев Старцев е роден в Белоградчик на 2 януари 1895 година, където татко му, капитан Васил Старцев, служи в българската войска, а през 1902 година е изместен на работа в Пети пехотен дунавски полк в Русе.

Младият Старцев приключва Русенската мъжка гимназия " Цар Борис " (сега СУ " Христо Ботев " ) с отличен триумф и продължава фамилната традиция да основава фрагменти за отбрана на отечеството във Военното учебно заведение през 1916 година След края на Първата международна война се уволнява с чин " поручик ", само че минава в запаса. В края на войната се преориентира към строителното инженерство в Политехническия университет в Лозана, Швейцария и се дипломира през 1922 година, а това изяснява владеенето на немски и френски език от русенския кмет. Завръща се в Русе и стартира работа по строителството на железопътни линии и мостове, а по-късно става областен инженер по водите към Русенската окръжна непрекъсната комисия. Избран е за подпредседател на Съюза на запасните офицери и подофицери в града от 1931 до 1933 година За високия си професионализъм, при започване на 1934 година е назначен за началник-отдел по водите в Министерство на земеделието и държавните парцели.

Инж. Кирил Старцев е назначен за кмет на Русе на Бъдни вечер - 1934 година и без бавене се заема с построяването на актуален образ на града. Сред значимите достижения в това негово дело са построяването на емблематичната за Русе Съдебна палата и облагородяването на региона към нея, с който се трансформира и Градската градина. Изграждат се Халите с прилежащия регион, който се трансформира във втори център на града. Строи се огромна съвременна баня. Придунавският бул. се обновява с твърда настилка, слагат се тротоари и парапет, построява се така наречен Мост на въздишките. Разширява се електроснабдяването, поддържа се съвременно водоснабдяване и канализация. В крайните квартали се прокарва вода, вършат се краткотрайни тротоари.
През 1935 година се открива Българското дунавско параходство (сега БРП). Чрез речния флот през 1936 година през пристанище Русе е регистриран най-големият импорт в страната. Русе и Гюргево се свързват с постоянна фериботна връзка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР