Малка уличка в Елена вече се казва Кокиче“. Тя бе

...
Малка уличка в Елена вече се казва Кокиче“. Тя бе
Коментари Харесай

Балканджии нарекоха „Кокиче“ улица в Елена

Малка уличка в Елена към този момент се споделя „ Кокиче “. Тя бе именувана с решение на Общинския съвет от последната му сесия. Досега въпросната улица се изписваше в текстовете като „ улица сред о.т. 160 и о.т. 162 по проекта на град Елена “, което създаваше несъмнено стеснение, изключително за капиталовите планове.

Именуването се наложи, защото следва кандидатстване на общината с планово предложение по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020, включващо ремонт на улици, тротоари и уреди, измежду тях и улица „ Кокиче “. В края на предходната година тя бе преасфалтирана със средства по капиталовата стратегия на общината.

Улицата е дребна, само че на нея се намира постройката на една от значимите служби в града – Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Без да е именувана публично, измежду обществеността е известна с новото си име. Вероятно в предишното е имало желание да се споделя по този начин, само че по една или друга причина не е осъществено.

Още две второстепенни улици във възрожденския град носят имена на цветя – „ Теменуга “ и „ Синчец “, сходни по дължина на „ Кокиче “, само че в различен квартал.

Последната нова улица – „ Околовръстна “, именувана в Елена с решение на Общинския съвет, е отпреди осем години поради новопостроена къща, до която за това време е издигната още една. Улиците в града към този момент станаха 72, няколко от тях са с под 10 номера. Най-късата се споделя „ Спортист ” – с 4 къщи. Най-дългата – „ Васил Левски ” минава през остарялата Еловска махала и е със 132 номера.

Преди 43 години с декрет на Държавния съвет 15 някогашни села към града станаха негови улици, а през 1999 година с решение на локалния парламент 16 улици, носещи имена на антифашисти, бяха преименувани.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР