Малка полска компания за сладкарски изделия има проблем, който не

...
Малка полска компания за сладкарски изделия има проблем, който не
Коментари Харесай

Собствени марки изтласкват големите от рафтовете на магазините

Малка полска компания за сладкарски произведения има проблем, който не я прави изключително нещастна – супермаркети в Европа се надпреварват да желаят от нея повече гумени мечета и покрити с шоколад бонбони, в сравнение с тя е в положение да създаде. Компанията създава личните марки на френския колос " Карфур " (Carrefour) в Полша, както и на още няколко други вериги европейски супермаркети, споделя Ройтерс.
 
" Поръчките се удвоиха спрямо предходната година и не сме в положение да осъществим всички ", изяснява Томаш Лукша, притежател и шеф на " Три тополе " (3 Topole). " Потребителите стават все по-внимателни във връзка с цените. Инфлацията ги кара да пестят пари, те търсят други възможности и личните марки на супермаркетите са един от вероятните отговори. "
 
В уеб страницата на " Карфур в Полша, да вземем за пример, се вижда, че пакетче " Златни мечета " от 85 грама на " Харибо " (Haribo) коства 3,49 злоти (0,74 евро), до момента в който пакетче " Карфур класик желки ", създадено от " Три тополе ", се продава за 2,69 злоти.
 
Собствените марки на огромните вериги са във напредък от години, само че световният растеж на цената на живота внезапно ускори тази наклонност. В Европа личните марки към този момент са заели по-голям сегмент от пазара, в сравнение с в Северна Америка, а продажбите не престават да порастват, показват от Асоциацията на производителите на лични марки, въпреки и без да дават съответни числа.
 
През предходната година в Западна и Източна Европа респективно над 29 и 9 % от продажбите на съществени храни са били от личните марки на супермаркетите, сочат данни на " Евромонитор ". При хигиеничните материали процентите скачат надлежно на 41 и 19.
 
Въпреки че производителите на лични марки изпитват същия ценови напън като марковите си противници, те могат да разчитат на обезпечено търсене от страна на търговците на дребно, които им поръчват какво би трябвало да съдържа продуктът, по какъв начин да е пакетиран и какъв брой коства. Търговците също така са по-склонни да преглътнат повишението на цените на личните си марки, защото те са им по-изгодни от марковите произведения.
 
" Собствените марки са един от инструментите за убедиш клиентите да останат при теб, а не да изберат съперника ", споделя Андрю Уокър, отговарящ за държанието на потребителите в компанията за изследване на пазара " Кантар " (Kantar).
 
Производителите на маркови артикули също така са изправени пред все по-тежки договаряния с търговците. Най-голямата английска верига супермаркети - " Теско " (Tesco), по-рано тази година смъкна от рафтовете си продуктите на " Крафт Хайнц " (Kraft Heinz), откакто не съумя да се контракти с производителя за цената на продуктите му.
 
 istock istock
През юни консултантската компания " Маккинзи и Ко " (McKinsey & Co) извърши изследване измежду 5000 консуматори в Западна Европа по отношение на техните привички за извършване на покупки. Около 40 на 100 от тях признават, че най-голямата смяна, която са създали неотдавна, е да опитат нови артикули от личните марки на супермаркетите. Нещо повече, те са удовлетворени от качеството, разнообразието и цената и считат да продължат да ги купуват, споделя Ангъс Маккуат от " Маккинзи ".
 
Зад марки като " Файнест " (Finest) на " Теско " и " Симпл " (Simpl) на " Карфур " стоят хиляди бизнеси, които създават храни и други артикули за супермаркетите. Тези компании по предписание са дребни, само че все пак обслужват по няколко вериги по едно и също време - от нискобюджетния " Лидл " (Lidl) до високия клас " Уейтроуз " (Waitrose). Техните артикули се продават по-евтино от тези на, да вземем за пример, " Крафт Хайнц " и " Нестле " (Nestle), които обаче влагат надалеч повече средства в нововъведения и маркетинг.
 
Във Англия продажбите на артикули лична марка са на рекордни равнища, сочи изследване на " Кантар ". За към 12 седмици от началото на май до началото на август те са се нараснали със 7,3 на 100 и към този момент държат 51,6 от пазара.
 
Продажбите на фамилния бизнес " Джоузеф Хилър Чийз " (Joseph Heler Cheese), който работи предпочитано за " Лидл " и " Алди " (Aldi) са нарастнали внезапно през последната година. " Двете вериги сега са на върха ", споделя Грегър Абъл, шеф по продажбите в " Джоузеф Хилър Чийз ". Над 70 на 100 от годишния оборот на компанията, възлизащ на 120 милиона лири, идва от производството на лични марки за супермаркетите.
 
А това си има пояснение. Парче от 400 гр чедър, създадено от " Джоузеф Хилър Чийз " за " Алди ", се продава за 2,29 лири (2,70 евро). Парче със същото тегло на " Катидръл Сити " (Cathedral City), най-големият производител на сирена във Англия, коства повече от 4 лири.
 
Повишаващите се цени на силата, рекордната инфлация и задаващата се криза карат потребителите в Европа да търсят по-добрите оферти, споделят търговци. " Всичко в този момент е концентрирано към по-евтините решения ", споделя Манолис Ямнядакис, управител по продажбите в " Цилилис " (Tsililis), най-големият производител на ципуро в Гърция.
 
 istock istock
" Цилилис " доставя РЕВЕ (REWE), втората най-голяма верига супермаркети в Германия, и " А Бе Василопулос " (AB Vassilopoulos), благосъстоятелност на " Ахолд-Делхайзе " (Ahold Delhaize), с на ниска цена корав алкохол и вино. Бутилка " Файне Велт Лондон драй джин " на РЕВЕ, създадена от " Цилилис ", коства 12,99 евро, до момента в който марковият " Бомбай Сапфир Лондон драй джин " коства 22,99 евро.
 
Шведската верига супермаркети " Аксфуд " (Axfood) и белгийският дискаунтър " Колраут " (Colruyt) същи признават за Ройтерс, че търсенето на личните им марки пораства.

Спад в международните цени на храните се регистрира за трети следващ месец

Дори и веригите от висок клас от ден на ден залагат на лични марки. " През последните шест месеца поръчките от огромните вериги внезапно се усилиха ", споделя Нисим Нисим, шеф в производителя на сладкарски произведения " Суит ми кийп ми " (Sweet Me Keep Me), който доставя магазини като " Харъдс " (Harrods) и " Уейтроуз ".
 
" Ахолд ", който има над 20 разнообразни търговски марки, в това число " Алберт Хайн " (Albert Heijn) в Нидерландия и " Стоп енд шоп " (Stop & Shop) в Съединени американски щати, показва, че търсенето на артикули лична марка пораства на всички места, само че изключително бързо в Европа. Групата разчита от ден на ден на такива марки, защото огромните марки желаят все по-големи отстъпки, споделя основният изпълнителен шеф Франс Мюлер.
 
" Не мога да приема метода, по който огромните международни марки гледат на инфлацията и какви нараствания на цените ни оферират. Не можем да ги приемем, просто с цел да увеличим облагата им ", споделя той.
 
 istock istock
Около половината от бизнеса на " Ахолд " в Белгия, Нидерландия и Люксембург и към една трета от този в Съединени американски щати се дължи на лични марки. Ръстът в Съединени американски щати е по-слаб от този в Европа, само че Мюлер чака и той да се форсира. " Делът на личните марки се усилва и тази наклонност скоро няма да спре ", заключава предприемачът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР