Малка първа крачка на напредък. Така от двете най-големи формации

...
Малка първа крачка на напредък. Така от двете най-големи формации
Коментари Харесай

Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС ОБЗОР

Малка първа крачка на прогрес. Така от двете най-големи обединения в Народното събрание дефинираха постигнатото единодушие дружно да приготвят законодателна стратегия за първата сесия на 49-ото Народно заседание. Законопроектите, които ще бъдат в програмата би трябвало да станат ясни до вторник и са в три съществени тематики: Шенген, Плана за възобновяване и резистентност и правосъдната промяна. ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България " дадоха невиждан общ брифинг в ранния следобяд, като един до различен застанаха ръководителите на двете парламентарни групи - Десислава Атанасова и акад. Николай Денков.

Съвместната работната група от адвокати, която при започване на деня сътвориха ГРЕБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България " е провела няколко срещи.

" Първото решение е, че дружно изготвяме законодателна стратегия за първата сесия на Народно събрание, която законодателна стратегия да бъде обвъзрана с избора на ръководител на Народно събрание. Тази законодателна стратегия включва най-важните за страната ни тематики в разнообразни секторни политики и тематики, свързани със законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, еврозоната, Плана за възобновяване и резистентност, както и правосъдна промяна ", съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Създадени са към този момент взаимни екипи, които до вторник би трябвало да изготвят и предложат първия пакет от законопроекти. Двете най-големи обединения ще ги предложат на останалите парламентарни групи и ще търсят допустимо най-широко единодушие по тях. Амбицията на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България " е част от законопроектите да бъдат импортирани взаимно.

" Това са част от измененията в частта правосъдна промяна, касаещи КПКОНПИ, касаещи Наказателно-процесуален кодекс, касаещи домашното принуждение ", посочи Десислава Атанасова.

В взаимната работна група се разисква и нуждата от Конституционна рефорама, която касае правосъдната власт. Ще бъде основана конституционна комисия на паритетен принцип, като всяка парламентарна група ще взе участие с еднакъв брой депутати.

" Конституционната промяна в региона на правораздаването и във връзка с Висш съдебен съвет и прокуратурата, тъй че те да станат деполитизирани и неутрални и в цялостно единодушие с интернационалните стандарти за господство на закона ", съобщи Христо Иванов, ПГ на ПП-ДБ.

В конституционната комисия няма да се работи по авансово направен план, а депутатите в нея ще би трябвало да изготвят общ план, който да събере задоволително поддръжка в пленарната зала.

" Това, че поражда политически прозорец или климат, в който ние можем да пристъпим в работа по тези задания е заслуга на всички, само че ще си приказваме за заслуги, когато има обява в Държавен вестник. Досега сме почнали работа по общи европейски стандарти, не по наши или техни или на накоя друга политическа групировка планове и аз доста ще държа за това ", добави Христо Иванов, ПГ на ПП-ДБ.

Дейността на взаимната работна група, както и на обособените екипи ще се координира от Росен Желязков и акад. Николай Денков.

" Едно Народно събрание има три съществени задания - първото е да приема закони, второто да излъчи държавно управление, третото да одобри бюджет, тъй като страната към момента няма бюджет за тази година ", съобщи акад. Николай Денков, ръководител на ПГ на " Продължаваме Промяната - Демократична България ".

По отношение на бюджета, сред двете най-големи обединения има разминаване. От " Продължаваме Промяната - Демократична България " са на мнение, че бюджет би трябвало да се одобри. От ГЕРБ-СДС пък споделят, че в случай че няма държавно управление, бюджет не би трябвало да се приема, тъй като той ще бъде под натиска на популизма, при възможни задаващи се избори.

" Онова, което се чака е стабилизация на страната и не отиването към идващите избори, не превръщането на 49-ото Народно събрание в портал към 50-ото а да се превърнем в един обикновено настоящ парламент, който има има способността да излъчи способно държавно управление, даже с стеснен мандат, само че да може да действа и самия парламент, с цел да прибирам се към законодателната рамка, която ние уточнихме, към която ще подходим към съдържателната част до сряда идната седмица и ще предложим на парламентарните групи ", съобщи Росен Желязков, ПГ на ГЕРБ-СДС.

От двете групи подчертаха, че тематиката ръководител на Народното събрание не е обсъждана. Също по този начин диалозите по законодателната стратегия не касаят по никакъв метод сформирането на държавно управление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР