Малка община във Финландия скоро може да бъде дом на

...
Малка община във Финландия скоро може да бъде дом на
Коментари Харесай

Проектът на Финландия, която може да измести петрола

Малка община във Финландия скоро може да бъде дом на огромна батерия, освен това много необикновена - тя съхранява топлинна сила в пясък. Създаделите ѝ се надяват, че тази " пясъчна батерия " може да усили съхранението на възобновима сила, с цел да отговори на потребностите от отопление през цялата година и с това да помогне за понижаване на въглеродните излъчвания.
 Финландия, кафе и за какво финландците пият толкоз огромни количества от кофеиновата напитка
Европейската страна, където пият повече кафе, от която и да е друга страна

Не, не става дума за Италия

Батерията е проектирана от започващата компания Polar Night Energy и би трябвало да бъде построена през идващите 13 месеца в Порнайнен, Финландия. След като бъде издигната, компанията пресмята, че може да докара до понижаване на годишните излъчвания на въглероден диоксид с близо 70%.

Това значително се дължи на плануваното цялостно унищожаване на използването на нефт и почти 60% понижение на изгарянето на дървени стърготини. И по този начин, по какъв начин хората от Порнайнен ще получат топлината си от батерията?

Самата пясъчна батерия ще бъде висок 13 метра с необятна 15 метра силоз, цялостен с натрошен сапунен камък (стеатит), който организира топлота по-добре от стандартния пясък, и тръби за транспорт на топлота. Планът е, че когато непотребното електричество се създава от вятърни и слънчеви източници, развой, наименуван резистивно нагряване, ще се употребява за преобразуването му в топлинна сила.
 Валтери Хейнила и Алвари Пойкола описват какво е да стигнеш от Финландия до Сингапур с колело
От Финландия до Сингапур с колело

Едно необикновено премеждие на двама финландци

Това ще загрее въздуха, който по-късно циркулира в силоза благодарение на тръбите за транспорт на топлота и по този метод ще се загрява околния натрошен сапунен камък. Когато стандартните енергийни източници станат малко скъпи, като да вземем за пример през зимните месеци, горещият въздух може да бъде изхвърлен в отоплителната система на региона. Батерията, която се построява в Порнайнен, не е първата по рода си.

Polar Night Energy преди този момент конфигурира първата в света изцяло работеща комерсиална пясъчна батерия в Канкаанпяа, също във Финландия, през 2022 година Очаква се обаче това най-ново начинание да бъде към 10 пъти по-голямо, с топлинна мощ от 1 мегават и опция за запазване на до 100 мегаватчаса топлинна сила.

Това е задоволително, с цел да отговори на седмичното търсене на топлота в региона през зимата и съвсем един месец през лятото. Тъй като светът се стреми да усили потенциала си за предпазване на евентуално неограничена възобновима сила и се сблъсква с доста скъпи и въздействащи върху околната среда варианти, пясъчните акумулатори като тази могат да съставляват по-евтина опция с по-малко влияние.
 Защо Япония, Естония, Испания, Нидерландия и Финландия са най-хубавите страни за развъждане на деца
Кои са най-хубавите страни за развъждане на деца

Ето къде е най-добре да емигрираме, в случай че имаме дете

Все отново идва с предизвестия - топлинната сила, която съхранява, може да се преобразува назад в електричество, само че това " има присъщи загуби, като по този метод усложнява икономическата страна ", съгласно Polar Night Energy. Завършването на тази съответна батерия е едно от малкото  различни планове за предпазване на сила, които се случват в това време - Финландия също е подготвена да трансформира изоставена мина в гигантска гравитационна батерия, написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР