Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното му пространство и

...
Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното му пространство и
Коментари Харесай

Мали изпрати писмо до ООН, в което обвини Франция във въоръжаване на терористи

Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното му пространство и е доставила оръжия на ислямистки бойци в опит да дестабилизира страната, съобщи Ройтерс. Това са следващите обвинявания, които бележат горчивия завършек на в миналото околните връзки сред Париж и Бамако, отбелязва организацията.

В писмо до ръководителя на Съвета за сигурност от Организация на обединените нации от понеделник малийският външен министър Абдулайе Диоп сподели, че тази година въздушното пространство на страната му е било нарушено над 50 пъти, най-много от френски сили, които са употребявали дронове, военни хеликоптери и изтребители.

" Тези очевидни нарушавания на въздушното пространство на Мали са употребявани от Франция, с цел да събира информация за терористични групировки, настоящи в Сахел, и с цел да ги доставя с оръжия и боеприпаси ", декларира Диоп.

Министърът показва, че държавното управление разполага с доказателства. Такива обаче не са предоставени, отбелязва Ройтерс, като напомня, че в продължение на години европейската страна е похарчила милиарди долари, с цел да изкорени тероризма в някогашната си колония.

Обвиненията бележат ново утежняване на връзките сред Бамако и Париж, откакто при започване на седмицата президентът Еманюел Макрон заяви, че от Мали са били изтеглени и последните останали френски бойци, а съветските частни военни формирования, наети от малийското държавно управление, уголемяват обсега на дейностите си, отбелязва Ройтерс.

Източник Българска телеграфна агенция
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР