Малайзия иска обезщетение от 7.5 млрд. долара от Goldman Sachs

...
Малайзия иска обезщетение от 7.5 млрд. долара от Goldman Sachs
Коментари Харесай

Малайзия иска $7.5 милиарда обезщетение от Банката на Уолстрийт

Малайзия желае обезщетение от 7.5 милиарда $ от Goldman Sachs Group поради покупко-продажби със скандалния държавен фонд 1MDB, написа Financial Times, представен от Reuters.

Малайзийските прокурори повдигнаха обвинявания против капиталовата банка по отношение на ролята й на осигурител и уредник на 3 продажби на облигации, които набраха 6.5 милиарда $ за 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Това е първото наказателно дело против американската банка поради абсурда.

Goldman Sachs отхвърля всевъзможни злоупотреби и твърди, че биши министри на Малайзия и 1MDB са излъгали банката за приходите от облигационните продажби.

" Банката на Уолстрийт " би трябвало да върне и 1 милиарда $ върху приходите от облигации, с цел да покрие 600-те млн. $, получени като банкови такси, както и облигационните купони, които са " по-високи от пазарните стойности ", показва малайзийският министър на финансите Лим Гуан Енг пред вестника. Трите 10-годишни облигации са с купони от 4.4% до 5.99%.

Обезщетенията би трябвало да са над 1.8 милиарда $ - сумата, отделена от Goldman Sachs за покриване на възможни загуби, свързани със правосъдното произвеждане на 1MDB. " Тяхната цифра е 1.8 милиарда $. Нашата е 7.5 милиарда $ ", показва Лим.

 Малайзия съди Goldman Sachs за рушвет и корист
Малайзия съди Goldman Sachs за рушвет и корист

Ще желае и санкции на стойност над 3 милиарда $

" Облигационните предлагания на 1MDB бяха предопределени за набиране на средства в интерес на Малайзия; вместо това голяма част от тези средства бяха откраднати в интерес на членовете на малайзийското държавно управление и техните сътрудници ", споделят от банката.

Малайзия изиска присъди и милиарди в санкции от Goldman Sachs и четирима души, за които се твърди, че са присвоили към 2.7 милиарда $ от приходите от облигации от 1MDB. Сред обвинените са и двама някогашни високопоставени чиновници на капиталовата банка - някогашния й ръководител за Югоизточна Азия Тим Лайснер и Роджър Нг.

Сингапур наложи доживотна възбрана на Лайснер да взе участие в интервенции скъпи бумаги в страната, откакто той се призна за отговорен в Съединени американски щати в интрига за изпиране на пари от 1MDB и в нарушение на Закона за задграничните корупционни практики. Вашингтон изиска и екстрадиция на Нг, арестуван в Малайзия.

Малайзийските управляващи към този момент не договарят с Goldman Sachs, само че повдигнатите обвинявания могат да създадат банката по-благосклонна, съгласно Лим.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати твърди, че към 4.5 милиарда $ са присвоени от 1MDB и са употребявани за покупката на недвижими парцели в Лондон и Ню Йорк, скъпи бижута, творби на изкуството и частен аероплан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР