Малък остров в източната акватория на Средиземно море може да

...
Малък остров в източната акватория на Средиземно море може да
Коментари Харесай

Островът, който може да вкара във война Турция и Гърция

Малък остров в източната акватория на Средиземно море може да провокира конфликт сред Турция и Гърция. Намеренията на Атина да го въоръжи провокират паника у Анкара, която прикани съседите си да не ѝ дават мотиви за война.

Остров Кастелоризо се намира на 2 километра от турския бряг и на 560 километра от гръцката столица Атина. Съгласно Парижкия кротичък контракт от 1947 година островът би трябвало да е с демилитаризиран статут, само че съгласно Турция през последни дни Гърция е изпратила свои военни там. Турската дипломация даже разгласи, че Гърция се пробва да смени статута на острова.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу сподели, че Турция е отворена за разговор с Гърция за разрешаване на разликите им към правата и ресурсите в Средиземно море, съобщи „ Ройтерс”. По думите на Чавушоглу обаче Гърция се пробва да предизвика Турция, като възприема враждебно отношение. Външният министър разяснява по този начин информацията, че Гърция е изпратила военни на остров Кастелоризо: „ Ако е налице въоръжаване, прекрачващо границата, Гърция е тази, която ще загуби”.

Двете съюзнички от НАТО имат остри различия във връзка с правата върху въглеводородни запаси в Източно Средиземно море заради своите противоречащи си визии за обсега на континенталните шелфове във водите, осеяни с голям брой гръцки острови. Турция твърди, че също има право да се възползва от естествените благосъстояния в района, до момента в който Гърция упреква съседите си в груби нарушавания на интернационалното право. Атина прикани Европейския съюз и западните си сътрудници да подхващат дейности против Анкара.

Президентът Реджеп Ердоган сподели, че огромните сили употребяват Гърция като „ стръв”. На срещата на външните министри от общността Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел разгласи, че на идната среща на върха в Брюксел след три седмици ще се проведат съвещания за налагането на наказания на Турция. „ Това е триумф освен за Гърция, а и за целия Европейски Съюз. Ние сме изправени против турската експанзия в източната част на Средиземно море, която е в нарушаване на интернационалните закони и интернационалното морско право. Ако Турция не се вразуми и не се върне към разговора и съблюдаването на интернационалното право, на дневен ред излизат глобите “, сподели пред „ Дойче Веле” гръцкият външен министър Никос Дендиас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР