Малък финландски град се превърна в световен екологичен прецедент. Лахти

...
Малък финландски град се превърна в световен екологичен прецедент. Лахти
Коментари Харесай

Екологичен прецедент: Финландски град премахва напълно вредните емисии

Малък финландски град се трансформира в международен екологичен казус. Лахти ще отстрани изцяло нездравословните излъчвания на въглероден двуокис единствено след четири години. Ето по какъв начин е допустимо това.

В Лахти опазването на околната среда постоянно е на дневен проект. С общите старания на локални поданици и институции, финландското градче се трансформира в новата Зелена столица на Европа. В града е издигната първата в света газова електроцентрала, която трансформира боклуци в топлота и електричество.

Снимка: bTV

" За нас опазването на околната среда е значимо и по тази причина влагаме в нови технологии, най-хубавите за нашата цел. Горивото ни не се прави от въглища, а от чиста биомаса. Това намалява излъчванията от въглероден диоксид с 600 000 тона годишно ", описа Еса Тепонен - индустриален шеф на " Lahti energia ".

Отпадъците от електроцентралата също се рециклират - употребяват се за торене на почвите и градеж на пътища.

Снимка: bTV

Жителите на Лахти трансформират опазването на природата освен в обща идея, а и в прелестно занятие, което сплотява общността. Един от плановете на локалните е обща градина.

" Правилата са елементарни - можете да вземете всяко едно растение, което желаете да имате в личната си градина. Също по този начин можете да засаждате растения, в случай че имате допълнително у дома. Но в никакъв случай не може да взимате последното от избран тип ", изясни Мария Хивовен.
Снимка: bTV

Градината е един от многото зелени планове на локалните. Те основават и мобилно приложение, наречено " Библиотеката на нещата ". Целта му е участниците в него да споделят и заменят движимости от всекидневието, като по този начин да понижат ненужните боклуци.

" Може би имате палатка, забутана в дъното на дрешника ви, която не употребявате или играчки и мебели за градината, принадлежности, уреди, каквото и да е, може да го заемете на някого в мобилното приложение ", добави Хивовен.

С обединените старания на локални и институции, финландското градче се трансформира в образец за целия Европейски Съюз в битката с световното стопляне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР