Малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда е

...
Малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда е
Коментари Харесай

Мистериозен самолет лети незаконно над Унгария, Румъния, Сърбия и България

Малък двумоторен аероплан Beechcraft с двама души на борда е прелетял без позволение ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта, заяви министерството на защитата на Румъния, представено от Аджерпрес. То посочи, че самолетът не е показал враждебно или рисково държание, само че водачът не е реагирал на радиовръзката и на образните сигнали, изпратени от изтребителите, които са го прехванали според интернационалните правила, заяви румънската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

В известието се показва още, че българските управляващи изследват региона на последната известна позиция на въпросния аероплан на земята, с цел да го разпознават и да открият детайлностите.

Според наличните все още данни самолетът е изхвърчал от Унгария от региона на Дебрецен към 17,30 ч., без утвърден полетен проект и без включен електронен транспондер за идентификация. Бил е прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили. Впоследствие е бил ескортиран от два изтребителя F-16 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, изхвърчали от румънската въздушна база Фетещ, а по-късно от два самолета F-16 на румънските Военновъздушни сили, изхвърчали от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на образните сигнали.

Самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство за към две минути към 19:00 ч. в региона сред Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Румънските самолети F-16 са завършили задачата си по въздушна полиция и са се приземили в базата във Фетещ към 19:46 ч., прецизира румънското министерство на защитата.

По-късно през днешния ден българското Министерство на защитата заяви, че при навлизането му в България при комплицирани хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи мястото на кацане е локализирано. По случая се води следствие.

" В нито един миг самолетът не беше опасност за цивилна или военна инфраструктура в България - сподели в изказване министърът на защитата Драгомир Заков. - Летеше на ниска височина с много ниска скорост, т.е., сложен за прихващане от изтребители по този метод, само че беше наблюдаван от самото начало. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и сега Министерство на вътрешните работи прави съответните дейности за определяне на аргументите ".

Заков добави, че мястото на кацане към момента е следствена загадка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР