Малък астероид се разпадна в небето над Берлин в неделя

...
Малък астероид се разпадна в небето над Берлин в неделя
Коментари Харесай

Астероид се разпадна над Берлин

Малък метеорит се разпадна в небето над Берлин в неделя вечерта. Огненото кълбо остави дълга светлинна диря, оповестява вестник Bild am Sonntag.

Небесното тяло можело да се следи и в Лайпциг и Прага. Според изчисленията на НАСА той е трябвало да падне в община Нехнаузен във федералната провинция Бранденбург. Все още няма информация за вероятни вреди. Астероидът, както отбелязва изданието, е имал диаметър единствено към 1 м. По-голямата част от скалата евентуално е изгоряла.

Очаква се издирвателни екипи да посетят региона, с цел да потърсят парчета, защото може да костват няколкостотин хиляди евро. Приближаването на метеорита беше известно авансово. Появата му е точно изчислена от специалисти. Това беше едвам осмият път, в който можеше да се планува сходно нещо.

През април 2023 година в град Елмсхорн (Шлезвиг-Холщайн) в Северна Германия пада дребен астероид и пробива покрива на една от къщите. Представител на Германския аерокосмически център (DLR) също удостовери тази информация. По думите му сходно събитие се случва извънредно рядко. Последният път, както е посочено в DLR, астероид падна в Германия през април 2002 година в Бавария покрай замъка Нойшванщайн.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР