Максимално присъствено обучение в училищата и университетите през новата учебна

...
Максимално присъствено обучение в училищата и университетите през новата учебна
Коментари Харесай

МОН обеща максимално присъствено обучение през новата година

Максимално присъствено образование в учебните заведения и университетите през новата образователна година. Това даде обещание служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов при представянето на екипа си в петък. Той въпреки всичко изясни, че решенията за това ще зависят от разпространяването на Covid-19 и развиването на пандемията.

Министърът позволи още, че е допустимо да се стигне до насилствени ваканции поради възможни проблеми с газовите доставки. По думите му са обезпечени задоволително средства за отоплението в просветителните институции, само че " различен е въпросът за фактическата обстановка с наличността на отоплителните материали ", сподели проф. Пенов.

Проф. Пенов не отговори изрично какво ще предприеме просветителното министерство след д да спре краткотрайно използването на наредбата с условията за избор на учебни шефове. Заяви обаче, че няма да бъдат доведени до край и " при капчица подозрение по отношение на законосъобразността им ". Проф. Пенов не сподели изрично дали все още има сходни подозрения, само че добави, че е очаквал наредбата да се апелира и да има такова развиване. От началото на юли с състезания се търсят нови шефове на над 400 учебни заведения. " Обсъждаме сега, с оглед етапа на състезанията, по какъв начин да продължим. Водещ ще е правилото на правда ", добави проф. Пенов.

Министърът не сподели изрично и каква е позицията му по други противоречиви въпроси за промени в системата на образованието като увеличението на часовете по някои предмети в прогимназиалния стадий и новите правила за оценяване на университетския състав. Образователното министерство предложи, откакто здравното министерство предложи продължителността на часовете в този стадий да бъде понижена от 45 на 40 минути. Срещу концепцията за по-голям брой часове за сметка на по-малкото време се оповестиха от Съюза на работодателите в системата на образованието.

На няколко пъти проф. Пенов изясни, че решение за това дали да се одобри тази смяна, както и другите оферти за нормативни промени в бранша, ще се взема, откакто минат публичните разисквания на съответните актове и се проучват постъпилите мнения.

Проф. Пенов означи, че първата оперативна стратегия, утвърдена от Европейската комисия, е " Образование " и добави, че това е с помощта на работата на предходните екипи, управлявали МОН. Посочи като стратегически приоритет работата по Националния проект за възобновяване и резистентност. По думите му задачата е да не се забави осъществяването на тези действия, с цел да може средствата да бъдат ориентирани към образованието. Министърът сподели, че общо над 3.5 млрд лева се чака да влязат в областта на образованието по оперативната стратегия и проекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР