Максималният резултат и националните външни оценявания и след трите класа

...
Максималният резултат и националните външни оценявания и след трите класа
Коментари Харесай

Промени в оценяването: Всички изпити след 4., 7. и 10. клас ще носят до 100 точки |

Максималният резултат и националните външни оценения и след трите класа към този момент да бъде 100 точки, както е при държавните зрелостни изпити.

Досега скалите за оценка бяха разнообразни и съгласно МОН това затруднява родители и възпитаници.

Промяната предлага служебният екип в министерството, управителен от проф. Николай Денков. Тя е записана в проект за изменение на Наредба 11 от 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Тя е една от петте наредби, оферти за промени в които разгласява през днешния ден МОН.

Промени в скалата за превръщане на точките в оценки при кандидатстване, да вземем за пример след 7. клас, предлага още екипът на проф. Денков. Праговете за тройка, четворка, петица и шестица се резервират. Измененията са в по-детайлното разписване на скалата.

Предложената нова канара :

1. " Отличен " (6) - 50 точки;

2. " Отличен " (5,67) - 47 точки;

3. " Отличен " (5,50) - 44 точки;

4. " Много добър " (5,33) - 41 точки;

5. " Много добър " (5) - 39 точки;

6. " Много добър " (4,67) - 36 точки;

7. " Много добър " (4,50) - 32 точки;

8. " Добър " (4,33) - 29 точки;

9. " Добър " (4) - 26 точки;

10. " Добър " (3,67) - 23 точки;

11. " Добър " (3,50) - 20 точки;

12. " Среден " (3,33) - 17 точки;

13. " Среден " (3) - 15 точки.

Сегашната канара :

1. " Отличен " (6) - 50 точки;

2. " Много добър " (5) - 39 точки;

3. " Добър " (4) - 26 точки;

4. " Среден " (3) - 15 точки.

Изпити за установяване на годишна оценка по образователен предмет или модул ще се поставят присъствено в учебно заведение , е друго изменение.

В бъдеще за кандидатстването в VIII клас няма да е нужна хартиена служебна записка за резултатите от националното външно оценяване, от олимпиади или надпревари. Тези документи ще се вкарват служебно в електронната платформа. Промяната се прави за облекчение на родителите на бъдещите осмокласници.

Директорите ще имат право да трансформират одобреното разписание на часовете , стига да не нарушават общия им брой за съответната седмица.

Атестирането на учителите да стане електронно планува смяна в Наредба № 15 от 2019 година за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти. Досега всеки преподавател трябваше да потвърждава с документи практическото приложение на усвоените познания и добитите умения и да показва материали за достижения и от присъединяване в професионални конгреси.

" Това допуска голям размер от копия на документи на книжен притежател ", означават от МОН.

Ако смяната бъде призната, преподавателите ще включват в професионалното си портфолио само списък на документи за обучение, подготовка и професионален стаж, които се съхраняват в учебно заведение, без да ползват копия. Ще могат също да показват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този метод ще потвърждават и присъединяване в професионални конгреси.

От идната образователна 2021/2022 година за училищен пътувания ще могат да се употребяват не повече от пет образователни дни, както е и в този момент. Екскурзиите и зелените учебни заведения могат да бъдат и по-продължителни, в случай че спомагателните дни са по време на ваканции, публични празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове, според препоръчано изменение в Наредба № 10 от 2016 година за организация на дейностите в учебното обучение.

Учениците от I до III клас ще имат наложително пет образователни дни за планови и креативен действия отново от 2021/2022 година Те могат да са поредни в границите на една образователна седмица или да се употребяват на части. Ще са част от 32-те образователни седмици в началното обучение. Така децата и учителите ще имат опция за творчество и междупредметни връзки в границите на образователните часове, а освен в извънучилищните действия, изясняват от МОН.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР