Максималният размер на глобата по делото Европейската комисия срещу Булгаргаз,

...
Максималният размер на глобата по делото Европейската комисия срещу Булгаргаз,
Коментари Харесай

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

Максималният размер на санкцията по делото Европейската комисия против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг може да бъде 330 милиона евро.

Това разкри пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Европейската комисия заведе газово дело против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ) поради това, че са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната.

Наказателната процедура стартира след тъжба на " Овергаз " от 2011 година Компанията се оплака, че й е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа. Две години по-късно стартира и следствието. През 2015 година Европейската комисия формулира съмненията си за нарушаване. Оттогава текат договаряния сред Брюксел и София.

Петкова заяви, че не са съумели да доближат до съглашение с Европейски Съюз и в този момент разновидността е забранително решение, което съдържа размер на санкцията, избрана от Европейска комисия.

Тази санкция може да доближи до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на санкцията би могъл да бъде 330 милиона евро, сподели министърът.

Петкова заяви, че това нарушаване е почнало от 2007 година и е траяло до 2014 година

По проблема за АЕЦ " Белене " министърът съобщи, че дефинитивно решение по въпроса с централата би трябвало да бъде взето от българския парламент, като ръководещите имат подготвеност въпросът да бъде прегледан оптимално бързо.

Министърът разяснява и отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ". Теменужка Петкова разясни, че са желали да схванат дали има потребност от нова мощ в страната и в района и дали е удачно да се осъществя планът.

Българска академия на науките изрично сподели, че след 2030 година освен в България, само че и в целия район ще има недостиг на мощности, напомни тя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР