Максфийлд Вайс ръководи всички дейности на CDP в Европа, за

...
Максфийлд Вайс ръководи всички дейности на CDP в Европа, за
Коментари Харесай

Максфийлд Вайс: Бизнесът показва, че енергийната трансформация е възможна

Максфийлд Вайс управлява всички действия на CDP в Европа, с цел да подтиква разкриването на информация за околната среда, разбирането и дейностите на фирмите, финансовите институции и локалните държавни управления. Преди тази си роля той заема длъжността шеф " Корпоративна ангажираност " в CDP Европа. Извън CDP Максфийлд управлява програмата за екологична отговорност на веригата за доставки в Hewlett Packard Enterprise (HPE), създавайки първата в света стратегия за ръководство на веригата за доставки, учредена на науката за климата. Бил е и анализатор на интернационалната регулаторна политика за Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA). Максфийлд е приключил Колумбийския университет с магистърска степен по обществена администрация в региона на науките и политиката за околната среда и бакалавърска степен по запазване на ресурсите, както и по общество и околна среда от Калифорнийския университет в Бъркли.Максфийлд Вайс беше измежду лектори на. Видео от събитието може да видите. Може ли да приказваме за резистентност, изключително в сегашната обстановка на инфлация, когато производителите в Европа, би трябвало да съблюдават по-строги екологични правила, до момента в който тези отвън Европейски Съюз, като Турция, Китай и други, нямат чак толкоз строги ESG цели?
Връзката сред бизнеса и националните политики е това, което движи прехода към въглеродна индиферентност. Според мен държавните управления могат и би трябвало да създадат доста повече, с цел да поддържат бизнеса като си слагат ясни цели, обезсърчават замърсителите и поддържат нововъведенията.

Днес бизнесът е доста по-смел във връзка с цели и задания и е доста по-деен от държавните управления. Той действително сподели какъв брой е допустима трансформацията. Но това, от което се нуждаем, е държавните управления да съгласуват и усилят упоритостите, което очевидно не се случва. Такива дейности от страна на държавните управления ще дадат на бизнеса повече изясненост и убеденост, с цел да прави вложенията, които са нужни.

Повечето бизнеси сами по себе си приветстват смяната. Например някои компании слагат свои лични вътрешни цени на въглеродните излъчвания и непринудено ползват тези схеми в бизнес практиките си по пътя към въглеродната индиферентност. Повече от 340 компании са част от световната самодейността за възобновима сила RE100, която подтиква и сплотява бизнесите да работят със 100% възобновима сила.
Реклама
Същото е и от позиция на залесяването - бизнес водачите на този фронт поддържат милиони хектари стабилно сертифицирано горско стопанство.

Въобще в общ интерес е да се вкара законодателство за публичните поръчки, което да е обвързана с нискоемисионни артикули и услуги.

Сегашната енергийна рецесия, която води до главозамайваща инфлация, не трябва да отвлече вниманието от климатичната рецесия. Не може да се употребява като опрощение за закъснение на зеления преход. Не можем да използваме инфлацията като опрощение за това. Това, което виждаме в този момент са международни промени, само че това, от което се нуждаем, са държавни управления, които употребяват енергийната рецесия. Сега е миг, в който можем да наложим концепцията и да преминем към ВЕИ. Това е изцяло належащо - спестяването на сила и потреблението на възобновими енергийния източници ще спре изменението на климата. Но се нуждаем от 1 трилион евро вложения всяка година, с цел да създадем това.

Трябва да си даваме сметка, че промените в климата могат също да провокират инфлация - когато имаме рискови метеорологични феномени, които видяхме да се случват през лятото като горещи талази, наводнения и така нататък Търсенето от страна на стопанска система - било то веригата за доставки или служащите, това също покачва цените.
Реклама
Затова прекосяването към ВЕИ да бъде осъществено допустимо най-бързо, с цел да не се разчита на стопанската система на изкопаемите горива.
Въпреки това не смятате ли, че актуалната обстановка се употребява като опрощение от политиците? Като опция да се направи крачка обратно.
Независимо дали е опрощение или политически боязън от въздействието на инфлацията върху обществото и хората, каквото и да е то, постоянно има съмнение да се върнем обратно и да продължим както нормално. Но това е, което не трябва да вършим. Не можем да гледаме със боязън към инфлацията и да я оставим да движи нашите решения за бъдещето.
Войната в Украйна и коронавирус пандемията провокираха рецесия във веригата за доставки, което пък докара до презапасяване с запаси от места, където суровините и продуктите не се изготвят съгласно повишените европейски стандарти. Това краткосрочно деяние не заплашва ли в дълготраен проект индустриалната промишленост в Европейски Съюз, както и залагането на ВЕИ като главен енергиен източник?
Абсолютно. Ако не се придвижим към въглеродна индиферентност посредством краткосрочни научно обосновани цели в този момент, то толкоз по-стръмна ще бъде кривата в дълготраен проект и толкоз по-трудно ще е, толкоз по-скъп ще бъде преходът след това. Сегашния проект на Европейски Съюз е да доближи 40% сила от ВЕИ до 2030 година, с цел да прекъсне зависимостта от газ и нефт в стопанската система и да смекчи въздействието на инфлацията. Може би би трябвало да са 45% до 2030 година
Как фирмите могат да въздействат на политическите решения?
Сега имаме 1400 организации, които споделят информация с нас и са причина за частния бранш да покаже на държавните управления, че преходът е вероятен. Можете да видите това в Съединени американски щати, когато Обама подписа Парижкото съглашение и по-късно Тръмп отдръпна страната от него, американските компании организираха акция " Все още сме вътре ", с цел да показват, че и без държавното управление могат да вървят в тази посока. Калифорния се включи много нападателно, като сподели - при липса на дейности на държавното управление щатът ще извърши своята роля и ще води диалога напред. Затова считам, че има потребност от компании и в България, които да бъдат транспарантни и да покажат какво вършат. В момента броят отчитащи се пред CDP компании в страната е доста дребен. А това ще бъде показно за държавните управления, с цел да могат да одобряват схемата и да почувстват доверието. Ясно е, че дейностите на корпоративните и локалните управляващи могат да покажат какво е допустимо и да подтикват дейностите на държавното управление за основаване на тактика на национално равнище.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР