Макс Верстапен спечели по категоричен начин състезанието за Гран при

...
Макс Верстапен спечели по категоричен начин състезанието за Гран при
Коментари Харесай

Верстапен се доближи до титлата след триумф на "Монца"

Макс Верстапен завоюва по безапелационен метод надпреварата за Гран при на Италия, 16-ти кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на " Ред бул " на пистата " Монца " в дома на огромните си противници от " Ферари ", което го приближава още до втора поредна купа.

Верстапен започва едвам седми, само че беше непогрешим и се оправи с Шарл Льоклер, който потегли от. На подиума се качи и Джордж Ръсел, приключил трети.

Надпреварата обаче приключи без атракция при кола за сигурност поради постепенно разчистване на пистата след отпадане на Даниел Рикардо. Това лиши Льоклер от опит да се бори с Верстапен. В самото съревнование обаче от " Ферари " позволиха неточност, избирайки тактика с две прекъсвания за Льоклер против едно за Верстапен.

Точки на " Монца " взеха още Карлос Сайнц, потеглил от дъното, Люис Хамилтън, Серхио Перес, Ландо Норис, Пиер Гасли, дебютантът в " Уилямс " Ник Де Врийз, както и Гуаню Джоу.

Световният първенец завоюва пета поредна конкуренция, като серията му стартира в в края на юли. Общо успехите на Верстапен през сезон 2022 са 11, като той е единствено на две от равнене на върха на Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

Верстапен към този момент има 31 победи, колкото Найджъл Менсъл и с една по-малко от Фернандо Алонсо.

След 16 надпревари през сезона Верстапен към този момент има 335 точки, до момента в който Льоклер е със 116 по-малко.

Надпреварата на " Монца " беше последна в Европа за сезона. До края предстоят стартовете в Сингапур, Япония, Съединени американски щати, Мексико, Бразилия и Абу Даби.

Надпреварата стартира чудесно за международния първенец Макс Верстапен, който потегли от седма позиция поради наказване, само че бързо завоюва три месеца. Шарл Льоклер поведе колоната, а след третата обиколка Верстапен към този момент беше зад него.

 Верстапен се приближи до купата след успех на
© Reuters

В 12-ата обиколка Себастиан Фетел отпадна и това докара до виртуална кола за сигурност, а от " Ферари " взеха решение да сменят гумите на Льоклер, до момента в който останалите водачи останаха на трасето.

Верстапен се задържа дълго на първата позиция преди да влезе в бокса в 25-ата обиколка за единственото си прекъсване. Той се върна на трасето втори на 10 секунди зад Льоклер, само че пред втория водач на Карлос Сайнц.

Световният първенец стартира да настига Льоклер и водачът на " Ферари " направи своя втори стоп 19 обиколки преди финала. Той се върна втори на пистата на 19 секунди зад водача, само че с меки гуми, против " медиум " на Верстапен.

Въпреки това Льоклер не успяваше да се приближи до водача и всичко отиваше към безоблачна победа на Верстапен. Шест обиколки преди края обаче Даниел Рикардо ( " Макларън " ) отпадна и се стигна до кола за сигурност. Верстапен незабавно смени гумите си с нови меки, с цел да има шансове при рестартирането.

Такова обаче нямаше и колоната приключи зад колата за сигурност.

 Верстапен се приближи до купата след успех на
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР