Макрорамката, която е заложена в бюджета, на този етап е

...
Макрорамката, която е заложена в бюджета, на този етап е
Коментари Харесай

Васил Велев: Изработилите вдигането на заплатите на чиновниците ще имат по-малко увеличение

Макрорамката, която е заложена в бюджета, на този стадий е амбициоазна. Надяваме се да на сътвори проблем. Това сподели в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев във връзка признатия през днешния ден от Министерски съвет план на бюджет за 2020 година.

Според основния икономист на КНСБ Любен Томев рамката на бюджета е реалистична въз основата на брутния вътрешен артикул. Това дава добра вероятност и за политика за приходите в идващите години, добави той.

Важен детайл от този бюджет е вътрешното ползване, което е главният мотор на растежа, уточни синдикалистът.

По думите му паника буди положението на пазара на труда. Виждаме, че за идната година прогнозата е да има негативен тренд и заетите да почнат да понижават. На фона на демографската рецесия това явно ще бъде един от рисковете за икономическия напредък, разяснява Томев.

Васил Велев означи, че при заложен стопански растеж от 3,3% за всяка от идващите три години би било добре да се заложи избран остатък в Бюджет 2020.

Един недостиг до 1,5-2% би дали тласък за стопански арстеж, който след това ще се върне назад в бюджета, уточни Любен Томев.

С недостиг на прага на рецесия няма да спазим Маастрихтските критерии ще се отдалечим от Еврозоната, опонира Васил Велев.

Според основния икономист на КНСБ би трябвало да има повече заложени пари в бюджета за заплатите на учителите.

Данъчната политика е добра. Правителството пристигна на власт с обещанието, че до края на мандата си няма да трансформира налозите. Тази предвидимост и предсказуемост е добра за развиването на приходите. Политиката за приходите е прекомерно амбициозна, изключително що се отнася до това, че не се плануват промени в администрацията. Заплатите се покачват механично с 10%, покачва се и минималната заплата. Хората, които ще би трябвало да изработят това нарастване за бюджетния бранш, действително ще имат по-малка нарастване на заплатите от това за бюджетния бранш, разяснява още Васил Велев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР