Макрон отказа да назначи за министър-председател посочената от Националния народен

...
Макрон отказа да назначи за министър-председател посочената от Националния народен
Коментари Харесай

И Франция в кабинетна криза: Макрон стана пълен властелин като Ердоган

Макрон отхвърли да назначи за министър-председател посочената от Националния национален фронт (NFP) Люси Касте. Той изясни, че отводът му е в името на политическата непоклатимост на Франция – в случай че посочената от Левицата кандидатура бъде назначена, всички  други парламентарни групи  ще се обединят против нея, изясни той. После Макрон се опита да вкара чеп в Левицата.  Той предложения за нови съвещания френските социалисти, комунисти и еколози, само че отхвърли присъединяване в тях на " Непокорна Франция " (LFI).

Ето и реакциите:

" Изправени сме пред президент на републиката, който желае да бъде президент, министър председател и партиен водач по едно и също време. Институциите не могат да действат по този метод ", осъди държанието на президента кандидатката за министър-председател Люси Касте.

" Срамно да се позоваваш на непоклатимост след изненадващо разформироване и лято на обструкции " – бе безапелационен националният секретар на еколозите, Марине Тонделие.

" Това отваря доста сериозна рецесия за страната, до момента в който французите показаха предпочитание за смяна по време на два значими избора ", бе реакцията на ръководителя на комунистите (PCF) Фабиен Русел.

Най съм впечатлен обаче от думите на първия секретар на социалистите (PS) Оливие Фор: " Има французи, които меко казано ще стартират да се нервират. И това в действителност е рискът, който поема президентът. Защото гневът няма да спре ".

Значи народна власт има тогава, когато има политическо значение дали съществени групи от народа стартират да се нервират.

Не е неприятно нашите политолози и социолози да вкарат в дефиницията си за народна власт " силата на националното раздразнение върху значимостта на  политически процеси ". Просто в България се отдалечаваме от демокрацията с всяко минало десетилетие, написа Юри Борисов.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР