Макрон казва, че говори „всеки ден“ с Базум от Нигер, изправен пред негативната реакция на хунтата

...
Френският президент Еманюел Макрон каза в петък, че е разговарял
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон каза в петък, че е разговарял всеки ден с президента на Нигер Мохамед Базум, който беше отстранен от власт след преврат.

"Говоря всеки ден с президента Базум. Подкрепяме го. Не признаваме онези, които извършиха пуча. Решенията, които ще вземем, каквито и да са те, ще се основават на обмен на мнения с Базум", каза Макрон.

Коментарите на Макрон бяха публикувани в платформата за социални медии на Елисейския дворец и бяха направени, докато той говореше за образователни въпроси пред репортери в Южна Франция.

По-рано в петък военната хунта на Нигер, която завзе властта на 26 юли, обвини Макрон, че използва разногласна реторика в коментарите си за преврата и че се стреми да утвърди неоколониалните отношения на Франция с нейната бивша колония.

Коментарите на Макрон в подкрепата на Базум „представлява по-нататъшна явна намеса във вътрешните работи на Нигер“, каза говорителят на режима полковник Амаду Абдрамане в изявление, прочетено по националната телевизия.

Отношенията с Франция, бившата колониална сила на страната и съюзник в нейната борба срещу джихадизма, се развиха бързо надолу, след като Париж застана до Базум, който беше близък съюзник на Франция.

Държавата Сахел също е въвлечена в противопоставяне със западноафриканския блок ECOWAS, който заплаши да се намеси с военни средства, ако окаже дипломатически натиск да върне избрания Базум на поста се проваля.

„Партньорският подход“ с ECOWAS

В понеделник Макрон каза: „Призовавам всички държави в региона да приемат отговорна политика.“

Франция, каза той, „ подкрепя дипломатическите действия (ECOWAS) и, когато реши, (своите) военни действия, каза той, описвайки това като „партньорски подход“.

Той отдаде още почит на Базум, като го приветства като „принципиен демократично избран и смел човек."

Абдрамане каза, че "разногласията" на Нигер с Франция "не засягат отношенията между нашите народи или отделни лица, а значението на френското военно присъствие в Нигер."

Франция има около 1500 войници в Нигер, много от които са разположени във въздушна база близо до столицата, които са разположени, за да помогнат в борбата срещу кървав джихадистки бунт.

Седмица по-рано режимът даде на френския посланик Силвен Ите 48 часа да напусне страната.

Франция отказа, заявявайки, че военните ръководители нямат законови правомощия да отправят искането.

(FRANCE 24 с AFP, Reuters)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР