Макрон е най-европейският президент на Франция от десетилетия насам, каза

...
Макрон е най-европейският президент на Франция от десетилетия насам, каза
Коментари Харесай

Френската „конска муха“ в Европа

" Макрон е най-европейският президент на Франция от десетилетия насам ", сподели скоро един публицист. " Но Франция е упреквана, че преглежда европейската стратегическа автономност единствено като средство за разширение на личния си народен дневен ред и хегемонистична тактика ", съгласно EPA.


Европа не съумява да се наложи като обединен стратегически фактор и френският президент Еманюел Макрон в никакъв случай не пропуща опцията да ни го подсети. Понякога по надали не изкусен метод. Неотдавнашните му изявления провокираха остри разногласия и диспути. Не толкоз тяхното наличие, колкото потреблението на характерни думи като " васал " и " почитател ", с които той дефинира какво не желае да бъде Европа.

Като оставим настрани провокативните формулировки, всъщност френският президент не сподели нищо, което да се смята за изненадващо. Стремежът към прословутия " европейски суверенитет " остава несбъднат. Войната в Украйна има директни последствия за Европа. И въпреки всичко по всички сериозни въпроси, свързани с войната и деня след нея, тежестта на вземането на решения е във Вашингтон - не в Брюксел, Берлин или Париж. Това е разбираемо, защото Съединени американски щати са най-големият снабдител на военна помощ за Украйна. Макрон упорства Европейски Съюз да поеме по-голяма отговорност за своята защита. Той също по този начин напомня, че външната и отбранителната политика на Европейски Съюз би трябвало да бъде предпазена от вероятно завръщане на тръмпизма през 2024 година Не е елементарно да се не помнят четиригодишните закани на Тръмп към Европа, който я наричаше " противник ", флиртуваше с Путин и се питаше дали има смисъл Америка да продължава да финансира НАТО. По време на безредните си четири години Тръмп се трансформира в съществена движеща мощ на плана за европейска стратегическа автономност.

Макрон твърди, че Европейски Съюз не би трябвало сляпо да се съюзява със Съединени американски щати, когато никой не знае кои политически сили ще формулират политиката на Съединени американски щати по отношение на Китай. Гледайки зараждащата се обстановка в лагера на републиканците, в действителност ли някой счита, че Европейски Съюз би трябвало да отстъпи вземането на решения на това политическо болшинство, което се появи във Вашингтон? Съюзът на Европа със Съединени американски щати - в Европа или в Тайванския пролив - не е под въпрос. Но Европейски Съюз не може да абдикира от отговорността си, като исторически съдружник на Съединени американски щати, да лимитира реториката на ескалация с Китай, когато има заплаха тя да излезе рисково отвън рамките. Като се причисли към разсъжденията на Макрон, заместник-председателят на Комисията Жозеп Борел прикани европейските страни да изпратят кораби за наблюдаване в Тайванския пролив, с цел да защитят свободата на корабоплаването. В същото време би трябвало да бъдем бдителни против провокации, акцентира Борел.

Укрепването на европейската автономност не е с нулев резултат във връзка с Съединени американски щати. Един по-силен и по- " върховен " Европейски Съюз би бил по-малко уязвим от въздействието на Китай и затова в полза на Съединени американски щати. Обединена Европа би била по-добър и по-предсказуем сътрудник и съдружник за Съединени американски щати, в сравнение с фрагментирана Европа.

Проблемът на Макрон е, че Китай също е последовател на европейската стратегическа автономност. (Контролираните от държавата) китайски медии съответно означиха изказванията на френския президент. Това прави програмата на Макрон подозрителна в очите на твърдите атлантици. Интелектуалното въздействие на Макрон е непропорционално на действителното му политическо влияние в Европа: концепциите му са водещи, пристрастеността му към Европа е вдъхновяваща, само че не доста европейски страни са стратегически настроени към него. (Гърция е една от тях, като страна от Европейски Съюз, която по едно и също време поддържа европейската стратегическа автономност и в това време е благонадежден член на НАТО). Във външната политика единствено интелектуалната мощ не е задоволителна, най-важни са ресурсите, които сте подготвени да отделите и споделите.

В своята " Апология " Сократ се е оприличил на конска муха, която ужилва самодоволните жители, събуждайки ги от сън. По извънредно открит, може би даже контрапродуктивен метод, европейският " основен мозъчен концерн " Еманюел Макрон постоянно работи като водещ обществен интелектуалец за Европа. Подобно на конска муха, той се стреми да наруши плахото или мързеливо общоевропейско безмълвие./БГНЕС

----------------------------------------------------------

Джордж Пагулатос, „ Катимерини “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР