Макроикономическа прогноза на БНБ (към юни 2023 г.) отново показва

...
Макроикономическа прогноза на БНБ (към юни 2023 г.) отново показва
Коментари Харесай

Ръст 1%, не 1,8% като в бюджета: БНБ

" Макроикономическа прогноза на Българска народна банка (към юни 2023 г.) още веднъж демонстрира действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от единствено 1% за 2023 година Тези оценка се прави на база индикаторите за доверие на потребителите, бизнес климата, показателите за произвеждане в промишлеността, за оборота в индустрията и в търговията на дребно. Прогнозата на МФ, на която стъпва Бюджет 2023 година, е с съвсем двойно по-висок напредък от 1,8%.

От позиция на приносите за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2023 година най-съществена проверка в посока по-нисък напредък се следи във връзка с частното ползване. Съществени проверки има и при износа и вноса, по отношение на прогнозата на Българска народна банка от месец март 2023. Износът е заложен с растеж от 0,6% при 1,4% в миналата прогноза. Вносът понижава още повече – до единствено 1% покачване през актуалната година, при предходна прогноза от 2,8%.

Новата прогноза на Българска народна банка наподобява много по-песимистична от тази на МФ, само че за огромно страдание е доста по-реалистична ", написа топикономистът Владимир Сиркаров.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР