Макрина е най-голямото дете на именития християнски ритор Василий и

...
Макрина е най-голямото дете на именития християнски ритор Василий и
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобната Макрина

Макрина е най-голямото дете на именития християнски ритор Василий и Емилия от град Кесария (днес Кайсери) в Кападокия. Семейството им било огромно - от четирима синове и шест дъщери. Синовете са Василий, свещеник Кесарийски, останал с прозвището Велики, Григорий, свещеник на град Ниса, Навкратий и Петър, свещеник на Севастия Арменска. Това семейство имало за опора и протекция всеблагия Бог, на Него възлагали всичките си очаквания.

При раждането си момичето било кръстено Текла, само че всички я наричали Макрина по името на нейната баба. Родителите й я обучавали и възпитавали в християнските добродетели. На 15 години Макрина била сгодена за добър момък, само че заради младостта й сватбата била отсрочена, а в това време годеникът починал. В огромната си тъга девойката решила да не се омъжва за различен. Тя траяла да оказва помощ на майка си при развъждането и възпитанието на децата. Когато Василий се завърнал от образование в Атина, Макрина се постарала да го защищити от горделивост, тъй като положителните качества са му дадени за възхвала на Бога. Тя имала благотворно въздействие и над останалите деца, написа Българска телеграфна агенция.

Щом сестрите се задомили, а братята се посветили на определените поприща, Макрина и майка й се отдръпнали в насаме място край река Ирис (днес Йешилърмак), покрай Неокесария (сега Никсар), където като аскет живял известно време и Василий.

При тях пристигнали още няколко дами и основали дребна обител. Подвизавали се в труд и молебствия, безчет други вярващи следвали примерния им живот и откривали пътя към безконечния живот. Там в дълбока напреднала възраст умряла света Емилия, а през 80-те години се упокоила и праведната подвижница света Макрина на 19 юли. Свети Василий бил умрял още през 379 година, само че Григорий съумял да отиде и видял преподобната на смъртния одър. Той съставил житието й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР