Макет на габровския квартал Шести участък“ от края на 18-и

...
Макет на габровския квартал Шести участък“ от края на 18-и
Коментари Харесай

Макет на квартал е част от проекта „Мини Габрово“

Макет на габровския квартал „ Шести сектор “ от края на 18-и и началото на 19-и век създаде скулпторът Климент Генчев. Творението пресъздава огромна част от улиците „ Опълченска “ и „ Николай Палаузов “ и макар внушителните си размери – 200 см на 110 см, е лишило на създателя му малко повече от три месеца. Макетът е екипиран със слънчево зареждане, неговите прозорци и уличните фенери ще светят нощем.
 макет община Габрово
 
Идеята е на Народно читалище „ Будителите 2017 “ и цели да покаже взаимоотношението сред културата и технологиите, стъпвайки върху чертите на габровския дух и обичаи, премесени с новаторски тълкования.
 макет община Габрово
 
Макетът ще добави наличието на градския парк на миниатюрите „ Мини Габрово “, който до края на месеца ще бъде построен в двора на бившето помощно учебно заведение в кв. „ Шести сектор “.

Неотдавна Община Габрово даде постройката на читалищната институция за стопанисване.
 
 макет община Габрово

По време на хакатон, отдаден на „ Шести сектор “, бяха локализирани няколко казуса , единият от които е неналичието на човекопоток в квартала. Музейните служащи, които провеждат обиколки с туристи акцентират, че стигат до там и стопират, тъй като няма какво да им бъде показано. Така се появява замисълът за нова атракция на града.
 макет община Габрово
 
Паркът е самобитно продължение на миналогодишния план на „ Будителите “ – „ Габрово – 160 година креативен град “. Тогава Климент Генчев създаде миниварианти на пет знакови здания за Габрово, които съставляват архитектурно благосъстояние на града. Това са възстановки на Калпазановата къща, вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница (Парахода) и ЖП гарата. Всички макети ще бъдат сложени върху солидни постаменти под стъклени куполи, тъй че да устоят целогодишно на атмосферни въздействия и да се запазят невредими.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР