Македонци се обявиха в защита на певеца Ламбе Алабаковски, който

...
Македонци се обявиха в защита на певеца Ламбе Алабаковски, който
Коментари Харесай

Je suis Lambe Alabakovski! Македонците защитават подпалвача на българския културен център

Македонци се оповестиха в отбрана на артиста Ламбе Алабаковски, който бе арестуван от локалната полиция за палежа на българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля, и се включиха в самодейността " Je suis Lambe Alabakovski! ", която набира известност в обществените мрежи.

Ламбе Алабаковски, който направи признания, остава в ареста за 8 дни. Мярката не е дефинитивна бе наложена по искане на македонската прокуратура. Разследващите настояват, че има заплаха Алабаковски да се укрие, защото има двойно поданство – македонско и американско.

Македонската опозиционната партия " Левица " разгласи митинг с искане за освобождение на Алабакоски и за отменяне на повдигнатото наказателно обвиняване против него.

Кампания бе подета и в обществените мрежи. Много консуматори разгласиха фотографията на арестувания с текст: " И jас cyм Ламбе Алабаковски! Је ѕuіѕ Lambe Alabakovski! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот ".

Управляващата партия на премиера Димитър Ковачевски е надалеч по-умерена и прикани да не се " политизира наказателно-правното действие, осъществено по лични самопризнания от македонски певец”.

" Негативните страсти към името на Българския културен център в Битоля никога не би трябвало да бъдат причина за оправдаване на съзнателното и съзнателно подпалване на пожар, при който е могъл да загине и причинителят, и други хора. Македонската еднаквост не се пази посредством релативизиране на закононарушенията ", написа в позиция на партията, като се добавя, че казусът съставлява " следващият вандализъм, който може да ни вкара в серпантина от кавги, които могат да бъдат гориво за радикални структури и в двете страни”.

Според СДСМ жителите на Северна Македония би трябвало да бъдат мъдри и да не влизат в сюжети, ориентирани към разграничаване на Северна Македония от Европейски Съюз, и не политиката, а правосъдната власт е тази, която ще реши „ вероятните смекчаващи виновността условия в този случай”.

" Разбираме безпокойството на нашите жители, само че в никакъв случай няма да одобрим насилственото държание. И най-после, през тази година ще станем очевидци на откриването на Македонски културен център в Благоевград. Борим се с полезности, правила и поредност, а не с принуждение!”, пишат от СДСМ.

34-годишният артист е обвинен за " причиняване на обща заплаха ". Палежът на културния център в Битоля бе осъществен на 4 юни. Бе подпалена вратата, откакто бе полята със запалителна течност.

съобщи, че има арестуван по случая – Алабаковски. Според македонските управляващи той е признал за осъщественото, а също така има и пострадвания от огъня – изгаряния по ръцете. Алабаковски живее и работи в Съединени американски щати, само че се е върнал в Битоля преди няколко месеца.

Властите в Северна Македония оповестиха, че дейностите му са провокация.

Премиерът Кирил Петков пък сподели, че е удовлетворен от ефикасните дейности на македонската полиция, която бързо арестувала подпалвача.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР