Македонското правителство прие да чества заедно с България паметта на

...
Македонското правителство прие да чества заедно с България паметта на
Коментари Харесай

Македония: Честваме заедно с България Светите братя Кирил и Методий и други светци

Македонското държавно управление одобри да празнува дружно с България паметта на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и Цар Самуил.
Решението е взето по време на днешното държавно съвещание в Скопие, което е ръководено персонално от премиера Зоран Заев. Предложението е направено от Министерството на външните работи на страната. Министрите в детайли са били осведомени, разискали са и са приели годишния отчет на взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси, - предложенията й до държавното управление, както и оценката за работата на комисията и постигнатия прогрес в региона на античната история. Кабинетът приема предложенията за взаимно честване на паметта на светците. Двете страни са постигнали единодушие във възмоожно най-кратък период да уточнят и датите за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и Цар Самуил, съобщи БГНЕС.
При всяко публично честване на тези персони е належащо да се отбелязва историческата истина за нашата взаимна история, и това би трябвало доста ясно да бъде маркирано, излиза наяве от днешното решение на Кабинета в Скопие. Приемат се забележките за наличието на учебниците за 5-ти клас в България, и за шести клас в Македония, в които се преподава праистория и антична история; както и се одобряват и предложенията на комисията за учебниците за 6 клас в България и 7 клас в Македония. В тях се визира Средновековието. Промяната би трябвало да стане факт до края на 2019 година
Съвместната комисия би трябвало уверено да форсира работата си за значимите тематики от общата история – за Гоце Делчев, за Илинденско-преображенското въстание, и други
В документа, признат от държавното управление, се упорства да има действителни резултати до края на 2019 година във връзка с наличието на учебниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР