Македонският вицепремиер Никола Димитров отправи пред сръбски медии нови обвинения

...
Македонският вицепремиер Никола Димитров отправи пред сръбски медии нови обвинения
Коментари Харесай

Македонският вицепремиер с нова атака срещу България

Македонският вицепремиер Никола Димитров насочи пред сръбски медии нови обвинявания против България, съобщи БГНЕС.

България със своята политика и с наложеното несъгласие в прочут смисъл компрометира македонско-българското другарство. Освен това наложи несъгласие и на Европейски Съюз към района, от който е част, счита Димитров.
 Никола Димитров: България наруши Договора с районен съд Македония и ни изнудва Никола Димитров: България наруши Договора с районен съд Македония и ни изнудва
Отношенията с България се трансформираха, когато тя наруши член 2 от Договора за добросъседство. Тези обвинявания насочи вицепремиерът по евр...

„ Ние на процедура взехме решение въпроса с България и подписахме Договор за другарство първо с България, с цел да се обърнем по-късно към Гърция и да решим огромния проблем. В член 2 от Договора написа, че България ще ни оказва помощ по пътя към Европейски Съюз. Както и да тълкуваме думата „ оказва помощ “, това не значи блокиране и несъгласие и в прочут смисъл с тази своя политика България нарушава Договора за добросъседство, другарство и съдействие, който сключихме, както от позиция на помощта по европейския път, по този начин и от позиция на невмешателство във вътрешните работи, защото македонската еднаквост и македонският език са наша работа. Това не е въпрос на трета страна “, твърди Димитров.

Македонският път към Европейски Съюз е може би най-трудният. Започнахме измежду първите и подписахме Договор за стабилизиране и асоцииране преди Хърватия, а тя към този момент от осем години е член на Евросъюза, до момента в който ние още не можем да стартираме договарянията и още чукаме на вратата, сподели вицепремиерът.

В изявление за " Евронюз Сърбия " той твърди, че страната е получила към този момент 10 позитивни отчета за прогрес, само че те очевидно не са задоволителни за по-нататъшни дейности.

Димитров разяснява и двустранните връзки със Сърбия, които оцени като другарски. „ Ние със Сърбия имахме общо минало, бяхме част от някогашната федерация. И със Сърбия желаеме да имаме общо бъдеще в Европейски Съюз, общо европейско бъдеще “, сподели той и акцентира, че в този момент сред Скопие и Белград се организират по-често срещи и визити и има по-голямо схващане.
 Андрей Ковачев: районен съд Македония би трябвало да стане част от Европейски Съюз, само че без наследството на Тито Андрей Ковачев: районен съд Македония би трябвало да стане част от Европейски Съюз, само че без наследството на Тито
Няма разумно пояснение, за какво откакто Албания е покрила всички критерии и има единогласие в Съвета за това, тя да не стартира договаряния...

БГНЕС напомня, че точният текст на член 2 от Договора от 1 август 2017 година гласи:

„ Българската страна ще споделя своя опит за да спомага на Република Македония да извърши нужните критерии за участие в Европейския съюз и ще поддържа Република Македония за приемане на покана за участие в НАТО “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР