Македонският президент Стево Пендаровски каза, че се стреми към помирение,

...
Македонският президент Стево Пендаровски каза, че се стреми към помирение,
Коментари Харесай

Пендаровски: Казаното за Гоце Делчев засили позициите на Скопие

Македонският президент Стево Пендаровски сподели, че се стреми към помиряване, а на забележките на ВМРО-ДПМНЕ, че той счита помиряването за прошка за премиера Зоран Заев и неговите близки, че не има намерение да амнистира Заев или околните му другари, в случай че те са извършат закононарушение.

В изявление за Радио Свободна Европа (РСЕ) Пендаровски също по този начин споделя, че с изказванията за Гоце Делчев се е засилила позицията на договарянията в Македония. В изявлението македонският президент приказва също за протичащото се към специфичната прокуратура на страната и действителната заплаха Охрид да загуби статута си в ЮНЕСКО.

На въпрос дали счита, че Северна Македония ще получи дата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз, президентът сподели, че по време на първите си визити зад граница след заемането на поста е получил уверения от най-отговорни източници, че отлагането в Германия е по чисто механически аргументи. „ Няма политически аргументи за забавянето, каквито спекулации се разпространиха и у нас, и в част от интернационалния щемпел. ” Освен това Пендаровски акцентира, че няма нито една страна-членка на Европейски Съюз, която да е с позиция, че Северна Македония не трябва да стартира договарянията до края на годината.

Президентът акцентира, че също по този начин не съществува вид за условна дата за договаряния.

Интервюиращият попита Пендаровски дали неговото изявление, че Гоце Делчев е българин, който се е борел за самостоятелна, независима Македония не подкопава позициите на Скопие в смесената комисия. Президентът отговори, че в противен случай, става тъкмо противоположното. „ Не, таман противоположното, има усилване на преговорната позиция от страна на един от политическите фактори в нашата страна. Македонската общност би трябвало да знае, че комисията от историци, формирана от историци от Македония и България, попадна в задънена улица. На процедура се стигна до обстановка от ХІХ-ХХ век, в която българската страна настояваше, съгласно убеждението ми по политически претекстове, че всичко, което се е случило по това време, се приписва единствено на българската история и всички тези деятели, всички революционери и всички събития. да се дефинират като извънредно български. След дълга поредност от съвещания, които имах с учените в нашата академия, с членовете на нашата комисия, с видни интелектуалци и учители по история от нашата страна, заключих, че е нужен избран политически вятър за поддръжка на комисията и една политическа рамка, да речем, не дефинитивно или изцяло решение, а политическа рамка, в която вероятно могат да се проведат бъдещи договаряния в границите на тази комисия. В противоположен случай щяхме да получим чиста обсада, което значи, че до края на годината, като се изключи това, което имахме с години от Атина, ще получим ясна обсада за Европейски Съюз от София.

Последната среща на комисията в Скопие не беше продуктивна, планувана е идната среща през септември, в това време те имат интензивна връзка сред членовете на комисията, циркулират материали в двете направления в смисъл на намиране на обща позиция за тези неща и да стигнем до това, което е главната цел на тази комисия да приказва за персони, не за всички, да приказваме за събития, а не за всички събития в тези два века, които са общи, не са единствено македонски, те не са единствено български, тъй като задачата е, дублирам, да забележим къде имаме обща история, не тази история да бъде изцяло българска и ние би трябвало единствено да подпишем този тип работа от тази страна, тъй като това не е задачата на комисията, а по-важното не е исторически факт. ”

На въпрос по какъв начин да бъде избавен Охрид, и освен той, а огромна част от Македония, застрашени от строителната мафия, Пендаровски отговори, че проблемите с Охрид може да се окажат огромен препъникамък по пътя на евроатлантическата интеграция на Македония поради отговорностите за запазване на естествената среда и тя става все по-важна глава в договарянията на всяка страна, която желае да се причисли към Евросъюза. „ Разговарях с виновните хора в държавното управление и с тези, които бяха на съвещанието на ЮНЕСКО. Те ме осведомиха за това, което знаят, с цел да бъда пореден, да чуя цялата истина и да не разреша разнообразни спекулации, че разнообразни представители на държавното управление разкрасяват обстановката. ”

Македонският президент изрази убеденост, че скоро ще има цялостна визия по този въпрос. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР