Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора

...
Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора
Коментари Харесай

Македонският президент отказа да подпише договора за името, за да не бъде осъден

Македонският президент Георге Иванов разгласи, че няма да подпише контракта сред Скопие и Атина, който поставя завършек на траялия над две и половина десетилетия спор за името, съобщи организация МИА.

Според Иванов документът е " противоконституционен " и легитимирането му - посредством автограф на закона за ратификация, признат от Народното събрание - е " незаконна активност ", което ще сложи Македония в подчинена позиция по отношение на друга страна, а за това може да бъде осъден с " минимум пет години " съгласно член 308 от Наказателния кодекс. Правните последствия от спогодбата за него " биха били основа за наказателно дело ".

" Един от стълбовете на моята политика в предизборната стратегия (преди вота за президент) от 2014 година е, че " не одобрявам смяна в Конституцията за смяна на конституционното име, " гласи известието от кабинета му, изпратено до медиите.

" Не одобрявам хрумвания или оферти, които биха заплашили македонската национална еднаквост, особеностите на македонската нация, македонския език и македонския модел на общуване, " продължава президентът. Той напомня, че съвсем 535 хиляди души са дали своят вот за него въз основа на програмата му.

Договорът сред Атина и Скопие, подписан на Преспанското езеро, задължава Македония да се преименува на Северна Македония и да употребява името както в общуването с други страни, по този начин и вътрешнополитически (думите " македонски " и " македонци " ще могат обаче да се употребяват в избран контест). Ще се наложат и промени в конституцията.

Какво следва

Решението на Иванов към този момент е получено от Народното събрание, който ратифицира документа предходната седмица. Сега в период от 30 дни ръководителят на събранието Талат Джафери би трябвало да свика ново съвещание, само че съгласно МИА това ще се случи не по-късно от другата неделя.

Ако депутатите още веднъж одобрят закона, съгласно конституцията Иванов е задължен да го подпише. Не са планувани в същото време механизми, които могат да го накарат да го направи. Премиерът Зоран Заев към този момент разгласи, че партията му ще търси метод да сплоти депутатите - както тези от ръководещата коалиция, по този начин и други, - с цел да може президентът да бъде отхвърлен.

Договорът за името се смята за наложително изискване, с цел да може Македония да стартира договаряния за участие с Европейския съюз и да получи покана за влизане в НАТО. Вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг сподели, че Скопие би могло да разчита на поканата още идния месец, само че да се причисли към организацията само откакто договорът е " финализиран ", а това включва автограф от президента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4817)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР