Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната

...
Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната
Коментари Харесай

Македонският парламент прие да се направят промени в конституцията за промяна на името на Македония

Македонският парламент одобри промени в конституцията, с цел да може страната да промени името си на Република Северна Македония.
 Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония  В изборния лист има 400 000 души, които не живеят в Македония, разгласи Скопие
" За " гласоподаваха 80 депутати, а 39 се оповестиха срещу решението. 

Според македонски медии осем от гласувалите " за " са от опозицията. Останалите им сътрудници от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в Народното събрание на Република Македония - бойкотираха гласуването.

С това гласоподаване се слага началото на процедурата за промяна на името на страната, което беше контрактувано посредством съглашение с Гърция, подписано през юни. Двете страни се схванаха новото име да е Република Северна Македония. Споразумението е належащо за отваряне на пътя на Македония към участие в Европейски Съюз и НАТО.

Гласуването се организира след референдума за промяна на името, който се организира на 30 септември. 91% от гласувалите поддържаха участието на страната в Европейски Съюз и НАТО посредством приемане на Даговора с Гърция, само че при незадоволителна изборна интензивност от 36%.

Приетото от Народното събрание решение слага началото на дълга процедура, която включва още две гласувания.

Това развиване стана допустимо, откакто няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и поддържаха конституционните ремонти, отбелязва ДПА. 

Асошиейтед прес означи, че македонският министър председател социалдемократ Зоран Заев е съумял да си обезпечи поддръжката на депутати от националистическата съпротива, която бе нужна за събиране на нужното болшинство от две трети. В противоположен случай в страната щяха да бъдат свикани предварителни избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР