Македонският министър на правосъдието Билен Салийи подаде оставка заради загуба

...
Македонският министър на правосъдието Билен Салийи подаде оставка заради загуба
Коментари Харесай

Етническа несправедливост в разследването на убийство доведе до политическа оставка в Македония

Македонският министър на правораздаването Билен Салийи подаде оставка поради загуба на доверие в правосъдната система след противоречиви решения на прокуратурата да промени обвиняването на Бобан Илич, прегазил 4-годишния Алмир Алиу преди 2 години.
Според обвинителния акт на 25 юни 2016 година Бобан Илич с автомобил Мерцедес С 200, в който са пътували и брат му Боян и лицето Т.Д., наоколо до Здравния дом - Куманово, съзнателно удря семейство Алиу. Според проверяващите той е имал спор с родителите. Блъснатият 4-годишен Алмир е с тежки пострадвания, трансфериран е в Детската хирургия в Скопие, само че след няколко дни издъхва.
Всичко стартира от нормално посещаване при доктор. Семейство Алиу разрешава да бъде пуснат с приоритет пациент, който има по-спешна потребност от помощ. Илич, който също чака за обзор, възнегодува против това решение и влиза в изострен вербален спор с родителите на дребния Алмир. След като те излизат от болничното заведение, той ги блъска с колата си. Майката и бащата са ранени, само че най-вече контузии, които в следствие се оказват съдбовни, получава 4-годишният Алмир. Той прекарва в кома цяла седмица преди да почине.
Първоначално Бобан Илич е упрекнат в " преднамерено ликвидиране ", за което го чакат от 10 години до пожизнен затвор. В следствие обаче обвиняването му е изменено в " акцидент " - " тежко закононарушение против сигурността на жителите и имуществото по време на пътешестване ", за което се плануват от 4 до 20 години затвор.
Според прокуратурата Илич не е работил с предумисъл.
Промяната на обвиняването провокира бурни митинги в цяла Македония, на които недоволните жители желаят правдивост.
Случаят придобива политически и етнически конотации, защото семейство Алиу са албанци, а Боян Илич е македонец. Според мнозина албанците се третират от правосъдната система като втора употреба хора и по тази причина проверяващите органи вършат всичко допустимо да смекчат наказването на Илич. По проблема в страната има неодобрение, че в случай че убитото дете не беше от албански генезис, казусът е щял да се развие по друг метод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР