Македонският журналист Александър Дамовски заяви , че търговията с българско

...
Македонският журналист Александър Дамовски заяви , че търговията с българско
Коментари Харесай

Македонски журналист: Търговията с българско гражданство е бизнес у нас и у вас

Македонският публицист Александър Дамовски съобщи, че търговията с българско поданство става посредством медиатори, които популяризират услугите си намерено.
„ Това от години е добре развъртян бизнес в Македония. Очевидно и в България. Посредници бяха всякакви юристи, хора с някакви канцеларии, които свободно се популяризират в медиите в Македония, че посредничат и подсигуряват издаването на български паспорти. Това бяха основно офиси, отворени в източна Македония – в Делчево, Берово, Струмица, Щип, евентуално и в Скопие. Буквално свободно се развиваше тази така наречен „ търговия”. Рекламите основно бяха, че се подсигурява жителство и най-после документ – паспорт”, уточни Дамовски.

Журналистът уточни, че рекламите са били основно разгласи във вестниците и в профилирани уеб сайтове за разгласи, където е имало телефони и услугите, които оферират медиаторите.

„ При вас са забъркани хора от държавната администрация. Тука са забъркани – ние ги назоваваме „ мешетари” – всякакви бизнес медиатори, които просто надушиха добра и лесна облага и влязоха в тази работа. Очевидно имат и положителни връзки с България – с медиатори от България или непосредствено с държавните чиновници, това не го знаем. И просто работата си вървеше без никакъв проблем”, сподели Дамовски.

Дамовски уточни, че в Скопие има клюки, че огромна част от македонските политиците и депутатите имат български паспорт, само че няма информация дали те са забъркани в този бизнес. Той добави, че неведнъж е правил репортажи за придобиването на паспорт.

„ Просто нямаше никакъв проблем – беше нужно единствено да се копират македонските документи, акт за раждане, да имате македонски паспорт. Лесно се сдобиваш с адрес в Кюстендил, най-често на местоживеене. И по-късно идваха тези процедури – диалог с някаква комисия в София или други градове, в които трябваше да се знае част от българската история, трябваше да се знае даже и да се пее българския химн. Понякога тази част от посредничеството се случваше и в българското посолство в Скопие и по-късно беше въпрос на цена. Това с петте хиляди в действителност е изненада за мен. Преди 7-8 години цифрата беше доста по-малка. Между 1000 и 2000 евро. Може би в този момент е поскъпнало”, сподели Дамовски.

„ Албанци са се сдобивали с такива документи. Как да ви кажа – това не е въпрос на някакъв национализъм, не е някакъв народен въпрос – това при нас беше и към момента е въпрос на беднотия, въпрос на стопанска система. Хората просто бяха принудени избавят достолепието си, да си търсят работа на огромния европейски пазар в Германия, Италия, Швейцария. И тук няма значение, дали някой е македонец, албанец, сърбин, молдовец, украинец, пък се усеща по генезис българин. А просто задачата беше да си откри работа”, добави Дамовски.

Журналистът съобщи, че от македонска страна не е имало публична информация за акцията и следствието в Държавната организация за българите в чужбина.
Арести в Сърбия поради подправени документи за български генезис

„ Имаше единствено изказване от представителя на държавното управление на Македония за това, че доколкото има питане от българска страна за общо следствие, те ще се включат в тези проверяващи дейности. Няма самодейност от наша страна за следствие на целия този явно незаконен бизнес. И това, което е най-важното – думите на вашия министър на правораздаването за промяната на критериите, тъй че да се приключи този незаконен канал за издаване на такива документи”, разяснява Дамовски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР