Македонските власти заличиха българския клуб Иван Михайлов“ в Битоля от

...
Македонските власти заличиха българския клуб Иван Михайлов“ в Битоля от
Коментари Харесай

РСМ заличи българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля от Централния си регистър

Македонските управляващи заличиха българския клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля от Централния си указател, съобщи БГНЕС.

Това се случва, откакто на 16 март Република Северна Македония предприе първа стъпка към възбрана на културния център. Комисията за приложимост на имената на персони в РСМ излезе с негативно мнение във връзка с приложимост на името Иван Михайлов от страна на българското съдружие. Становището бе изпратено до македонското Министерство на правораздаването, което още на идващия ден взе решение в тази посока и на база на мнението на комисията.

Припомняме също, че на 10 март прокуратурата в РСМ повдигна две обвинявания против ръководителят на клуба „ Иван Михайлов “ Люпчо Георгиевски. От получените призовки обаче не стана ясно в какво тъкмо е упрекнат.

Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди три години, като от този момент са налице няколко набези към него. През февруари мииналата година бе строшен прозореца на офиса на културния център. Четири месеца по-късно пък подпалиха клуба, а виновникът бе арестуван за 8 дни, като единствената глоба против него бе – лишен паспорт.

Очертава се заличаването и на българския клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид, разяснява пред Българска национална телевизия журналистът Владимир Перев през днешния ден.

По думите му това ще сътвори спънки за присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз. Според него в РСМ не се съблюдават европейските закони и нравственос.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР