Македонските ни колеги се държат като охранители на митове, но

...
Македонските ни колеги се държат като охранители на митове, но
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Признание на македонски език и нация има, но то е след Втората световна война

" Македонските ни сътрудници се държат като охранители на легенди, само че стартирам да мисля дали ще се държат към този момент и като идеолози на тази антибългарска позиция, на която сме очевидци през последната година ", сподели проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на взаимната комисия сред София и Скопие, която би трябвало да изглади историческите въпроси пред.

В изявление пред медията съпредседателят от македонска страна проф. Драги Георгиев сподели, че методът на страната ни е да чакаме Република Северна Македония да одобри всичко без да реагира. " Когато имаме тотално разминаване на гледните точки и не желаем да забележим нужда от промени в интерпретацията на предишното, приказвам за македонските сътрудници, тогава фактически се губи доверието в професионалната и колегиална работа ", счита Димитров.

Той добави, че е сюрпризиран от конфронтационния звук на своя сътрудник. Според Димитров една от водещите тези от македонска страна, която се явява и ябълка на раздора е непризнаването на нацията и езика. " Признание има, само че то е след Втората международна война и това е правилната позиция от страна на българския политически хайлайф. Това е в тотално несъгласие с тезите, които се пробват да поддържат нашите сътрудници, те се пробват да спекулират ", счита Димитров.

На коментар от македонска страна, че поради политическите процеси у нас работата на комисията се забавя, Димитров сподели, че това е несериозно. " Те едностранно прекратиха работата пет месеца преди предварителните избори, които бяха планувани в Северна Македония напролет на 2020 година Те се отдръпнаха от срещите, а паузата беше продължена поради пандемията. Ние изгубихме близо една година. Ако бъда по-директен ще кажа, че те изгубиха три години с нежеланието си да одобряват формулировките, даже тези в контракта за другарство и добросъседство ", разяснява Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР