Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните

...
Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните
Коментари Харесай

Македонските държавни ръководители са единодушни: Да решим спора с Гърция, мястото ни е в НАТО

Македонските държавни ръководители организираха многочасова среща, на която проучиха последните договаряния сред управляващите в Скопие и Атина, за разрешаване на разногласието за името на Република Македония.

В срещата, която продължи 5 часа, участваха президентът Георге Иванов, министър председателят Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на защитата Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи, водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и ръководителят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети.

Те разискаха последните оферти на интернационалния медиатор за разрешаване на разногласието за името Матю Нимиц, които бяха направени на 17-ти януари.

В понеделник и вторник Нимиц ще бъде в Гърция, а в сряда и четвъртък той ще посети Република Македония. По време на диалозите си в двете страни Нимиц чака да получи и формалният отговор от Атина и Скопие за неговия пакет от оферти за разрешаване на разногласието.

" Тази среща имаше осведомителен темперамент по отношение на предложенията на Матю Нимиц. Този развой изисква отговорност. Трябва да подсигуряваме прогрес и отбрана на националните ползи. В този развой би трябвало да вземат участие всички....Решение може да има, единствено в случай че има воля и от гръцка страна...Ние ще продължим с договарянията. Аз няма да разясня гръцките позиции. Аз съм оптимист и считам, че е допустимо да се реализира консенсус по тези въпроси. Аз се веселя, че всички имаме една цел - участие на Македония в НАТО ", сподели Зоран Заев след приключването на срещата, която се организира в " Клуба на депутатите ".

" Очаквам държавното управление да ни осведоми за всички свои дейности. Този развой ще продължи да се развива в границите на Организация на обединените нации. За да няма напън взехме решение да не разясняваме предложенията ", сподели от своя страна президентът Георге Иванов и разясни: Не мога да разкрия повече детайлности. Аз съм реалист въз основата на опита, който имам по този въпрос.

Република Македония би трябвало да бъде част от НАТО и Европейски Съюз. ВМРО-ДПМНЕ ще пази националните и държавните ползи, сподели Християн Мицковски. Според него предложенията, които са били направени от Зоран Заев и Никола Димотров са повече или помалко известни на обществото. " Тази среща трябваше да се състои по-рано. Сега имаме информация, само че отговорността се носи от държавното управление ", сподели още Мицковски.

" Това бе една от най-полезните срещи. Получихме информация за срещата сред Зоран Заев и Алексис Ципрас. Високо оценявам този разговор и търсенето на решение. Това е началото на края на един развой за Македония. Много е значимо да бъдем част от НАТО в изискванията на мир и непоклатимост ", сподели от своя страна Али Ахмети на излизане от срещата. /БГНЕС и МКД
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР