Македонската патриотична организация Правда-Торонто, клон на Македонската патриотична организация в

...
Македонската патриотична организация Правда-Торонто, клон на Македонската патриотична организация в
Коментари Харесай

Македонска организация в Канада зове САЩ да защитят правата на българите в РСМ

Македонската патриотична организация " Правда " -Торонто, клон на Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада, е изпратила писмо до членовете на американския Конгрес с зов за отбрана на правата на българите в Република Северна Македония. Копие от писмото е изпратено и до Държавния департамент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това заяви за българската държавна организация ръководителят на МПО " Правда " -Торонто Александър Караджов. Българска телеграфна агенция разполага с текста на писмото.

В него се показва нуждата от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония.

" Ние сме за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, само че не за сметка на българите там и на нашата история ", уточни Караджов.

Той изясни, че МПО " Правда " е към църквата " Свети Кирил и Методий " в Торонто и уточни, че църквата е учредена през 1910 година от българи от Македония, с българско съзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание.

Александър Караджов е бежанец от повече от 30 години в Канада и е от Благоевград. Той е внук на известния бунтовник от Вътрешна македонска революционна организация Иван Караджов и описа, че дядо му е и създател на музиката на " Тих бял Дунав ".

" Исторически видяно, новата " македонска " етническа еднаквост бе основана в Югославия за изкуствена замяна на ясно изразеното ни българско самоопределяне, съпроводено от другояче мощната ни македонска районна еднаквост - акция за етническо инженерство, подхваната в навечерието и по време на Втората международна война от Комунистическата партия на Югославия и нейните съдружници ", се споделя в текста на писмото.

В текста се добавя, че тази политика, наречена " македонизъм ", е била построена в ущърб на историческото завещание на прилежащите страни - най-много на Гърция и България.

" И в нея беше заложен основен инструмент - " македонският " език, новооснован с декрет през 1944-1945 година и учреден на локалния вид на българския език, говорен от нашите предшественици ".

Според Караджов няма никакво опрощение македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, дружно с към този момент упоменатите там други националности.

" Няма опрощение българската историческа еднаквост да остане изкоренена от учебните заведения и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на историята ни, която е обидна за нашите предшественици ", се споделя в текста. " Ние имаме вяра, че конституционното признание на правата на българите в Република Северна Македония е основен инструмент за реализиране на непоклатимост в някогашната югославската република ", добавя МПО " Правда " -Торонто.

Организацията приканва американските институции да насърчат управляващите в Република Северна Македония да подсигуряват политическите права и недискриминацията на македонските българи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР