Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ,

...
Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ,
Коментари Харесай

Македония ще бори смога с безплатни влакове и автобуси

Македония предприе незабавни ограничения против гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ, годишен камшик през зимата на територията на Западните Балкани, като аргументите за това са композиция от горене на въглища, застарелите промишлени мощности и огромното замърсяване от застарелия авто парк, отбелязва " Ройтерс ".

Правителството разгласи, че жителите на Скопие и Тетово получават гратис пътешестване с влакове и рейсове, с цел да обезкуражи потреблението на коли, до момента в който хората с хронични болести и бременните дами са освободени от работа. Спортните действия навън също са били неразрешени.

Местните медии означават, че от магазините са изчезнали маските за лице, откакто доста хора се пробваха да се защитят от нечистия въздух, за което спомага безветрието в столицата Скопие, която се намира на дъното на котловина.

Изследване на Световната здравна организация (СЗО), оповестено при започване на тази година, показва, че Скопие е измежду 10-те европейски града с най-висока централизация на токсични фини прахови частици.

Скопие и четири други балкански града от листата разчитат на мощно замърсяващите лигнитни въглища за обезпечаването на енергийните си потребности, в това число и за отопление, което е останка от десетилетията на комунистическо ръководство на Югославия.

Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и столицата на Косово - Прищина, са наранени от сходно високо замърсяване на въздуха.

Неотдавнашно изследване на Алианса за здраве и околна среда откри, че 16 централи от времето на комунизма в региони от някогашна Югославия, употребяващи лигнитни въглища, замърсяват толкоз, колкото всички 296 електроцентрали в Европейския съюз взети дружно.

С взор към бъдещо участие в Европейски Съюз, държавните управления на някогашните югославски републики дадоха обещание да лимитират замърсяването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР