Македония предоставя военната база "Криволак" на НАТОМакедонското правителство предоставя на

...
Македония предоставя военната база "Криволак" на НАТОМакедонското правителство предоставя на
Коментари Харесай

Македония предоставя военната база "Криволак" на НАТО

Македония дава военната база "Криволак" на НАТО
Македонското държавно управление дава на НАТО военната си база в Криволак. Това стана ясно след срещата на македонския министър председател Зоран Заев в Скопие с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого.

Криволак се намира в Източна Македония, близо до град Неготино. В Криволак се намира и един от полигоните на Армията на Република Македония, където се организират интернационалните военни учения. Базата е издигната през втората половина на предишния век. Там на няколко пъти са провеждани и взаимни военни учения и маневри с войските от страните-членки на НАТО, напомня БГНЕС.

"С участието на Република Македония в НАТО Северноатлантическият пакт ще получи още един сътрудник за постигането на равновесие и запазването на мира в света", сподели Фого след диалога си с министър-председателя Заев. Фого акцентира значимостта на ролята, която има Македония в района и изключително в този сензитивен интервал, когато страната даде образец за разрешаване на междусъседските връзки и по-специално този обвързван със разногласието за името на страната с Гърция. "Командващият Съвместното командване на силите на НАТО акцентира и смисъла от икономическите и гражданските придобивки, които получават страните-членки и съдружниците на НАТО от взаимното си партньорство", се споделя в формалното известие на македонското държавно управление.

"Визитата на адмирал Фого е следващото значимо доказателство и предоставяне на кураж на Македония в един извънредно значим интервал, когато процесът за смяната в Конституцията навлиза в крайната си фаза и сполучливото му привършване ще докара до подписването на Протокола за присъединението на Република Македония в НАТО", сподели Зоран Заев. Той напомни, че страната продължава с промените в армията за постигането на стандартите на НАТО. Македонският министър председател акцентира, че жителите в републиката одобряват като поддръжка визитите от тази година в Скопие на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и на Върховния главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа военачалник Къртис Скапароти.

Преди визитата си в Скопие адмирал Джеймс Фого бе в София, където разиска "ситуацията в Черно море и ролята на НАТО като поръчител за сигурността в региона".

По време на диалозите сред началникът на защитата военачалник Андрей Боцев и адмирал Фого бяха прегледани въпроси, свързани със усилването на качествата за въздържане и защита на Алианса, реализирането в цялостен размер на ограниченията по приспособеното предно наличие, както и пропорционалното им систематизиране сред съдружниците в Черноморския район. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната конструкция на НАТО, както и проектирането на непоклатимост и сигурност в югоизточната част на Алианса. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР