Македония и Гърция да решат спора за иметоНатикахме се в

...
Македония и Гърция да решат спора за иметоНатикахме се в
Коментари Харесай

Натикахме се в скандал, който не е наш

Македония и Гърция да решат разногласието за името


„ Натикахме се в скандал, който въобще не е наш. Спорът е сред Гърция и Македония и те би трябвало да си го решат ”, разяснява пред публицисти след завръщането си от Израел министър председателят Бойко Борисов. В изказването си той изясни какви са претекстовете му да откаже среща с македонския президент Георге Иванов. „ Към президента Иванов съм се отнасял постоянно с голямо почитание “, уточни министър-председателят.

“Винаги, всяко свое изявление съм започвал с това, че по никакъв метод не се месим в работата на институциите на Македония, в разногласието за Гърция за името ”, изясни той и посочи, че този спор продължава десетилетия и блокира Македония.

“Независимо, че Ципрас и Заев са социалисти те са храбри и мощни. Те са от противниковото ми политическо семейство, само че имат цялата ми поддръжка за напъните и рисковете, които поемат. ” Премиерът добави, че в Гърция и Македония би трябвало да се вземат непопулярни, тежки решения и за двата народа. “Доказано е обаче, че в случай че не се стигне до решение, няма да могат да помръднат нито крачка напред ”. Борисов разгласи, че опозиционните партии и в Гърция, и в Македония били “най-добрите негови другари ”.

Според Борисов негова среща с македонския президент сега щяла да е изменничество. “След срещата Заев-Георги Иванов нямаше по какъв начин аз да посрещам президента с фанфари, не през днешния ден е денят ”, разгласи Борисов. “Нека да преспим и да го обмисми отново ”, сподели още той.

Според премиера ни Македония е камък, който в случай че се захване добре, ще държи целия градеж. “Няма по-бедни, няма по-изостанали, няма по-неразвити страни от нашите ”, счита още Борисов. По думите му единственото, което държавното управление ни желае за Македония, е влизане в НАТО и Европейски Съюз, европейска интеграция, разцвет и съгласуваност.

“Вродената ми невзискателност пречи да кажа, че генерации политици преди мен не можаха да го създадат. Нашето съглашение за добросъседство няма отношение към разногласието за името на Македония ”, съобщи Борисов.

На въпрос по какъв начин приема рецензиите на президента Румен Радев, Борисов отговори: “Това е негово право. Той акцентира, че президентът на Македония е посетител на нашия държавен глава и по тази причина “нека той си го приема ”.

Президентът на Македония Георге Иванов не остана безразличен и задочно насочи упреци към Борисов.

“Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отхвърли от среща, само че по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си ”, съобщи на конференция Георге Иванов след среща с българския държавен глава Румен Радев.

Протести в Скопие


Вот на съмнение против Ципрас


Основната опозиционна партия в Гърция „ Нова народна власт ” внесе избор на съмнение на държавното управление на Алексис Ципрас поради съглашението за новото име на Македония.

„ Това е акт на отговорност, ориентиран към потреблението на всяка опция за попречване на договорката ”, изясни водачът на „ Нова народна власт ” Кириакос Мицотакис. Коалицията на Ципрас има болшинство от 154 депутати в 300-местния парламент. Младшият сътрудник в ръководството – „ Независими гърци ”, се разгласи срещу сделката за името, само че в същото време уточни, че няма да подхваща дейности за събаряне на държавното управление. Недоволството и в Македония от новото име накара стотици жители да излязат в сряда вечерта на митинг в Скопие, на който бяха скандирани обиди по адрес на премиера Зоран Заев.

Президентът Румен Радев одобри македонския си сътрудник Георге Иванов на „ Дондуков 2 ”


Искаме гаранции след промяна на името


Нашият контракт с тях позволява преустановяване

 03-01 Президентът Румен Радев одобри сътрудника си Георге Иванов, който е на аудиенция у нас по негова покана, и по време на диалозите сред двете делегации го прикани да възвърне разговора с държавното управление в подобен сериозен миг за Македония.

Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за другарство и добросъседство ще остане в действие и когато отсреща имаме Република Северна Македония. Това сподели президентът Румен Радев по време на взаимна конференция с президента Георге Иванов, който е на публично посещаване у нас по покана на българския си сътрудник. Радев посочи, че в случай че се сравнят двата контракта – този сред Гърция и Македония и този сред България и Македония – ще се види, че този с Гърция изключва ремонти и анулация, а договорът с България позволява преустановяване.

“Това слага България в обстановка да търси спомагателни гаранции ”, посочи президентът. “Цялата обстановка към тези два контракта ни слага в ситуацията да желаеме спомагателни гаранции, изрично да се изключи всякаква интервенция и поддръжка на Република Македония за организации на наша територия, които имат политика, ориентирана против нашата Конституция ”, счита президентът.

Аз чакам от българското държавно управление и Министерство на външните работи, като спомагателна гаранция за осъществяване на клаузите от нашия контракт – да впише тези договорни задължения в глава 35 от бъдещата договорна рамка на договарянията на Република Македония за участие в Европейски Съюз. Това значи ясни процедури на мониторинг и спазване на осъществяване на изискванията ”, бе позицията на Радев.

Кристиан Вигенин, Българска социалистическа партия:


Ситуацията изисква повече разсъдък


 02-vigenin Отказът на премиера Бойко Борисов да одобри македонския президент Георге Иванов е директна интервенция във вътрешния спор в Република Македония. Аз не си припомням сходен случай, най-малко в най-новата ни история. Може би се е случвало да няма подобен банкет, когато това не е планувано авансово в програмата. Доколкото разбирам то е било планувано и коства ми се, че това е една много директна интервенция в един вътрешен спор в Република Македония. От моя позиция министър председателят трябваше да изясни на президента, че обстановката в Република Македония изисква повече разсъдък, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме очевидци през вчерашния ден.

Любчо Нешков, публицист:


Спорът не е за името


 02-neshkov Споразумението ще бъде подписано, ще влезе в действие, ще бъде утвърдено. Това съглашение поставя завършек на по този начин наречения югославски план на Балканите, тъй като в новото название, малко хора обръщат внимание, липсва към този момент думата Югославия. Спорът беше тази страна да не съществува като самостоятелна. Това е казусът. Спорът не е за името. И в последна сметка договорът сред Атина и Скопие поставя точка навръх тази заплаха. В Република Македония не е имало броене от 2001 година. Следващото броене ще потвърди кой кой е и какъв брой хора живеят в Република Македония. Македонският президент Георге Иванов прави тежки политически гафове в най-важните моменти.

Красимир Каракачанов, вицепремиер:


Какво да приказваме със пакостник на своята политика?


 02-karakachanov Правилно решение на премиера Борисов. Той (президентът на Македония, б.р.) е главната причина да се скапват нещата в договарянията сред Македония и Гърция за името. И в действителност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България. Правилно са постъпили министър председателят и външният министър, тъй като какво има да приказваш с Георгe Иванов, който на процедура спъва напъните на държавното управление в Скопие за реализиране на някакъв компромис във връзка с разногласието с името, а България беше една страна, която оказва помощ на Македония за НАТО и Европейски Съюз. И един подобен, който саботира твоята политика, какво да си приказваш с него?! И един от околните му сътрудници продължава да работи по линия на техните служби оперативно, няма да му споделям името, само че да се знае, че и това знаем.

Юлиан Ангелов, Оперативна програма:


Дадохме явен знак


 02-angelov С отхвърли на премиера Бойко Борисов да одобри македонския президент се дава явен знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди една година. Президентът на Македония продължава да извършва тази политика. Българската позиция е вярна, тъй като той може да е президент на друга страна, само че в последна сметка България сега като ангажирана страна, която желае да поддържа интеграцията на Западните Балкани, не може да си разреши лукса да поддържа водачи, които работят против тази интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз. Искаме хората в Македония да живеят и да водят един по-нормален и свободен метод на живот.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР