Макдоналдс не успя да постигне ключова цел за продажбите си,

...
Макдоналдс не успя да постигне ключова цел за продажбите си,
Коментари Харесай

Макдоналдс отчита загуби заради войната в Газа

Макдоналдс не съумя да реализира основна цел за продажбите си, частично заради протеста на клиентите на компанията поради хипотетичната ѝ поддръжка за Израел.

Веригата за бързо хранене регистрира първия си пропуск в продажбите за тримесечието от близо 4 години насам заради слабия растеж в интернационалното си бизнес поделение, заяви Би Би Си.

След известието акциите на Макдоналдс спаднаха с към 4 %.

Макдоналдс е една от няколкото западни корпорации, измежду които Старбъкс и Кока Кола, които станаха очевидци на протести и митинги против тях от страна на антиизраелски деятели.

Фирмата съобщи, че спорът сред Израел и Газа е " оказал значимо въздействие " върху резултатите на някои задгранични пазари през четвъртото тримесечие на 2023 година

В сектора, който включва продажбите в Близкия изток, Китай и Индия, растежът на продажбите възлиза на 0,7% през четвъртото тримесечие на 2023 година - надалеч под пазарните упования.

Засегнат е бизнесът ѝ в Малайзия, Индонезия и Франция, като най-голямо влияние е усетено в Близкия изток, съобщи основният изпълнителен шеф Крис Кемпчински.

" Докато трае тази война не чакаме да забележим някакво доста усъвършенстване на тези пазари ", добави шефът на Макдоналдс.

Веригата за бързо хранене разчита на система за франчайзинг, в която хиляди самостоятелни компании имат и ръководят множеството от неговите над 40 000 магазина по света. Около 5 % от обектите на компанията се намират в Близкия изток.

Търговецът на бързо хранене бе подложен на критика, откакто негов франчайз в Израел съобщи, че е раздал хиляди безвъзмездни ястия на членове на израелската войска, което провокира апели за протест на марката от страна на тези, които са ядосани от военния отговор на Израел в Газа.

Това накара притежателите на франчайзи в страни с преобладаващо мюсюлманско население като Кувейт, Малайзия и Пакистан да разгласяват изказвания, с които се дистанцират от компанията.

Кемпчински назова ответната реакция " обезсърчителна и неоснователна " и упрекна за нея " дезинформацията ".

През четвъртото тримесечие световните продажби на Макдоналдс нарастват с малко под 4%, което е по-малко от 8,8% през предходното тримесечие и е под междинната годишна стойност.

Корпорацията се възползва от ценовата инфлация, като означи най-силния си растеж на продажбите в Съединени американски щати, а също по този начин усили продажбите си в Обединеното кралство, Германия и Канада.

Но бизнесът ѝ в Съединени американски щати означи по-слаб растеж на продажбите от предстоящото, защото клиентите с по-ниски приходи поръчваха по-малко храна и избираха по-евтини артикули в менюто.

 

На 5 февруари Макдоналдс съобщи, че мислите му са ориентирани към фамилиите и общностите, наранени от спора в района.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР