Мъката с електронното здравеопазване продължава. Вместо да се облекчи достъпът

...
Мъката с електронното здравеопазване продължава. Вместо да се облекчи достъпът
Коментари Харесай

Мъката продължава! Пациенти и лекари заложници на е-здравеопазването

Мъката с електронното опазване на здравето продължава. Вместо да се облекчи достъпът до пациентска информация, сега фамилните лекари са лимитирани. Медиците не могат да видят резултатите от всички назначени проучвания, което затруднява лекуването. За това сигнализира пред TrafficNews доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област:
Прочетете още
„ Проблем са да вземем за пример образните проучвания. Когато пациентът отиде при експерт за ехография, в случай че няма изложение, ние не знаем какво се е случило. Също по този начин, в случай че ние сме го изпратили при даден експерт, би могло, въпреки и мъчно, да получим някаква информация. Но в случай че аз изпратя пациента на кардиолог, а той – на ендокринолог, не мога да видя какво е направил ендокринологът и какви рекомендации е дал. Както и в случай че ендокринологът или кардиологът са назначили проучвания и пациентът ги е направил, аз нямам връзка”, изяснява фамилният доктор.

Джипитата няма по какъв начин да схванат дали пациентът, който са насочили за хоспитализация, действително е признат. А при изписването му от болница ме могат да видят какво написа в епикризата. В случаите, когато не персоналният доктор, а експерт, болнично заведение или Спешна помощ дадат направление за хоспитализация, пък липсва каквато и да е информация какво се е случило с пациента.

„ Ние имаме техническата опция за достъп да тези данни, програмистите са я създали. Просто Министерство на здравеопазването и Здравната каса, неразбираемо по какви аргументи, ограничиха информацията, с която фамилните лекари разполагат. А с колкото по-малко информация работи лекарят, толкоз по-неточни решения взима. И толкоз повече страдат пациентите. Истината е, че всички ние като пациенти сме заложници на Министерство на здравеопазването”, споделя доктор Костадин Сотиров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР