Макар за повечето българи лятната почивка на море да е

...
Макар за повечето българи лятната почивка на море да е
Коментари Харесай

Набират персонал за летния сезон, по-добри ли ще са заплатите?

Макар за множеството българи лятната отмора на море да е към момента много далечна, към Великден се чакат първите по-сериозни групи за сезона по родното Черноморие. Заради това стартира набирането на личен състав за летния сезон по морето.

В Бургас се организира трудова борса, а ползата за работа по курортите е огромен.

Боряна се връща от Лондон в България преди няколко седмици. Сега се надява да си откри работа по морето.

" Като шеф в хотел или заведение, до три звезди ми е специалността, нещо от този жанр диря. Очаквам заплата сред 1200-1400 лева ", посочи Боряна Георгиева.

Кандидатите за работа чакат заплата, която да е съответна на инфлацията.

" Над 1500 лева най-малко, инфлацията пораства, ние всеки ден обедняваме. Така че чакам заплащането да е по-добро ", сподели Стайко Мавродиев.

Очаква се това лято хотелиерите да предложат по-високи заплати. Причината за това не е единствено поради инфлацията, а и поради упованията за по-силен сезон. При дефицит на личен състав отново ще се търси извън.

" Ще имаме нарастване на заплатите с 20-25% спрямо предходната година. Работим с компании от чужбина, можем да внесем примерно от Казахстан, Узбекистан, Молдова, Украйна ", съобщи генералният шеф на ваканционен комплекс в Дюни - Николай Янков.

Оказва се, че най-голямо е търсенето на готвачи, по тази причина годишно се провеждат и курсове.   

Интересът към борсата за набиране на личен състав по морето тази година е огромен.

" Миналата година бяха 15 работодатели, а в този момент са 42. Работните места чакаме да са над 1000 ", посочи шефът на Бюрото по труда в Бургас - Татяна Николова.

Предварителните записвания сочат, че равнищата на туристите това лято ще доближат предковидната 2019 година и личният състав може да се окаже непълен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР