Макар все още да не е формално на трона, Мохамед

...
Макар все още да не е формално на трона, Мохамед
Коментари Харесай

Бъдещата корона на Бин Салман може да се окаже от тръни

Макар към момента да не е официално на трона, Мохамед Бин Салман е дефакто водача на Саудитска Арабия

Още по тематиката
Изчезването на журналиста Джамал Хашоги блокира покупко-продажбите със Саудитска Арабия

Поведението на бизнесмените в сходна спешна обстановка е от решаващо значение за бизнеса им
17 окт 2018
CNN: Саудитска Арабия се приготвя да признае, че Хашоги е починал при разпит

Натискът върху Рияд да даде пояснение за ориста на журналиста пораства
16 окт 2018
Напрежението към Саудитска Арабия увеличи цената на петрола

Изчезването на журналиста отстъпник Джамал Хашоги и заканите на Рияд доведоха до терзания за предлагането
15 окт 2018
Изчезването на саудитски публицист в Турция - мистерии и версии за дългата ръка на Рияд

Турски източници настояват, че дисидентът Джамал Хашоги е бил погубен на територията на саудитското консулство в Истанбул
8 окт 2018 Примерите за сложния път нагоре към триумфа са доста. Примерите за бързия път надолу обаче са постоянно по-запомнящи се. Близо три седмици след изгубването на журналиста отстъпник Джамал Хашоги, който съгласно турските управляващи е бил погубен от представители на Саудитска Арабия (Рияд най-сетне призна за убийството снощи), на международната политическа сцена може би се появява още един образец: наследникът на трона Мохамед Бин Салман.

33-годишният Салман до момента успяваше да поддържа имидж на модернизатор, който желае да промени напълно Саудитска Арабия – от стопанската система до модернизиране на цялата държавна система и разширение на гражданските права. Изчезването и доказаното към този момент ликвидиране на Хашоги обаче даде мотив да се преглеждат тези страни на Саудитска Арабия, за които множеството държавни управления и медии просто си затваряха очите. А с това идват и доста проблеми.

На първо време те са имиджови. През идната седмица би трябвало да се състои голям бизнес конгрес, проведен от принца, само че към този миг не е ясно до каква степен от форума даже има смисъл, откакто от присъединяване в него се отхвърлиха представители на редица огромни компании, измежду които Ford, Uber, JPMorgan и други.

От политическата страна на форума към този момент сигурно няма да участват американският финансов министър Стивън Мнучин, както и Лиъм Фокс, търговски секретар на Англия. В американския Конгрес пък има цели групи от сенатори и конгресмени, и от двете огромни партии, които желаят Съединени американски щати да прекъсне досегашната си политика и да застане твърдо против Саудитска Арабия. Някои сенатори, като републиканеца Линдзи Греъм, показват Мохамед Бин Салман като лицето на целия проблем.

Гръм след мълния

Всъщност проблемите с вложителите изобщо не са от през вчерашния ден или последните три седмици. Големите компании може занапред да се дистанцират от Саудитска Арабия по конгреси и фотоси, само че самите им вложения демонстрират, че страната от дълго време е отвън релси във връзка с амбициозните проекти на Салман. Преките непознати вложения спаднаха с 80% през предходната година и доближиха дъно от под 2 милиарда $, а през тази се следи единствено леко повишаване. За да доближи задачата си от 19 милиарда $ директни вложения през 2020 година, ще бъде нужно същинско икономическо знамение. След свадите към евентуалното ликвидиране на Хашоги, възможностите за сходно знамение са към нулата.

Общата вътрешна политика на Салман, който е дефакто водачът на страната, също не успокоява вложителите. През последните две години бяха арестувани десетки бизнесмени поради необятно разгласена битка с корупцията, само че отвън страната подозренията за същинската същина на тези интервенции остават.

Към всичко останало би трябвало да се прибави и външната политика на Саудитска Арабия, и най-много военните дейности в Йемен, които получаваха минимално внимание от медии и политици поради положителните връзки на страните от западния свят с кралството, които са съществени доставчици с оръжие на Рияд.

Труден за познаване без обичайна си бяла тога и гутра, Мохамед Бин Салман има дълбоки връзки в Силициевата котловина. На фотографията: с изпълнителния шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг през 2016 година

[Reuters] Силициевата котловина и арабските пари

Нищо не свидетелства по-добре за опитите на Салман да се разграничи от досегашните водачи на Саудитска Арабия, колкото визитите на принца до Силициевата котловина, където държавните фондове на страната му са всеобщи вложители. По-рано през годината Салман разисква " евентуално съдействие сред американски софтуерни компании Саудитска Арабия ", до момента в който се разхождаше с костюм, а не с обичайната бяла тога. В други случаи Салман имаше срещи със Сергей Брин от Гугъл, Марк Зукърбърг от Фейсбук и, иронично, Джеф Безос от Amazon – който с изключение на най-богатият човек на света е и притежател на Washington Post, за който работеше Хашоги.

Редица шефове от Гугъл, Uber, Apple и други пък са част от съветниците на Саудитска Арабия във връзка с плана за мегаград Neom. И най-малко за момента, остават такива.

В собствен коментар в New York Times, Ананд Гиридхарадас написа, че поради убийството на Хашоги, Силициевата котловина би трябвало най-сетне да се срещне с действителността: макар блестящия имидж на Салман, стартъпите в Сан Франциско получават пари от страна, в която към момента има обезглавявания със сабя. Тези вложения обаче стигат от време на време и по по-скрит път - посредством общия фонд на Саудитска Арабия и японската SoftBank.

Голяма част от представителите на Силициевата котловина също се отхвърлиха от присъединяване си на форума в Рияд, само че директните бенефициенти от саудитските фондове отхвърлят да изкажат позиция по отношение на случая с Хашоги.

Пътят надолу е най-кратък

Бъдещето както на Мохамед Бин Салман, по този начин и на Саудитска Арабия, остава под въпрос, изключително откакто към този момент е ясно, че Хашоги е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул. Масовото мнение, изказано от политиците до момента, е, че убийството сигурно е станало със знанието на Салман. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, въпреки обществено да разгласи, че не желае да се отхвърля от договорката за оръжия със Саудитска Арабия, предизвести, че в случай че се потвърди закононарушението, ще има " тежки последици " за страната.

Само преди няколко седмици Тръмп сподели в прав текст, че режимът в Рияд не може да издържи, в случай че няма поддръжката на Съединени американски щати. В следствие даже самият крал Салман удостовери думите му. И въпреки някои по-нископоставени членове на кралското семейство да заплашват с нефт на цена 200 $ на барел, това наподобява извънредно малко евентуално, изключително в случай че Съединени американски щати отдръпна поддръжката си към режима.

Изтеглянето на вложители от страната при доказване на убийството – или самопризнание на виновност, каквото се спекулира от американски медии, също ще удари арабската страна. Най-отчетливо ще усети всичко самият Бин Салман – от модернизатор и вяра за бъдещето на Близкия изток, той бързо ще се трансформира във зложелател. А бъдещата корона на Саудитска Арабия може да се окаже направена от тръни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР