Макар произходът му да е някъде в далечна Азия, в

...
Макар произходът му да е някъде в далечна Азия, в
Коментари Харесай

Черен, бял или зелен чай - каква е разликата и кой да предпочетем

Макар произходът му да е някъде в далечна Азия, в днешно време чаят се е трансформирал в всеобщ артикул в международен мащаб. Той е ободряваща и тонизираща напитка, нормална част от всекидневието ни. Освен това е и елементарно наличен и даже в кварталния магазин може да открием голям брой от разновидностите му - от черен, през червен, даже до бял.
 Кафето, чаят и коя от двете питиета е по-добра - за здравето и за начало на един сполучлив ден
Кафе или чай - кой е по-добрият метод да стартираме деня си

Плюсовете и минусите на двете ободряващи питиета

Интересното, в действителност е, че множеството типове чай произлизат от едно и също растение. Но замисляли ли сме се по какво тъкмо се разграничават обособените сортове един от различен и какво ги прави неповторими и с друго деяние върху нашия организъм. От хвърлят известна светлина в тази тенденция.

Черен чай

Черният е най-популярната вариация на сортовете чай, добивани от листата на чаеното дърво Camellia sinensis.

Основната разлика сред другите типове е времето, през което набраните листа се окисляват, преди да бъдат изсушени. Окисляването води до покафеняване на листата и трансформира усета им. Листата от черен чай надлежно се окисляват най-дълго време и поради това развиват малцовия, присъщ компактен усет.
 Снимка 611209

Често листата от черен чай се оферират натрошени на дребни части, а повода е, че това предизвиква окислителния развой.

Чаша черен чай нормално съдържа сред 40 и 60 мг кофеин,което го прави съвършен за добър старт на деня. Помага и за поддържане на здравето на сърцето, с помощта на флавоноидите - субстанции със мощно антиоксидантно деяние.

Зелен чай

Ако желаеме да опитаме по-чистия, тревист усет на растението Camellia sinensis, то тогава може да посегнем към зеления чай. В този случай, листата се нагряват за малко откакто бъдат набрани, с цел да предотвратят окисляването и да запазят естествените си качества.
 Снимка 611212

Чаша зелен чай нормално съдържа сред 30 и 50 мг кофеин и висок % полифеноли - антиоксидантни съединения, които защищават тялото от голям брой заболявания. Енергизиращ и успокоителен, той е чудесна напитка за сутринта или ранния следобяд.

Бял чай

За производството на бял чай листата на Camellia sinensis се берат преди да са се отворили изцяло, когато младите пъпки към момента имат леко покритие от бели власинки. След събирането им, листата се оставят да се окислят за няколко часа, преди да бъдат изсушени. Крайният артикул е лек, внимателен чай с флорални нотки.
 Снимка 611211

В една чаша се съдържат сред 15 и 30 мг кофеин. Подобно на другите сортове чайове, белият е цялостен с антиоксиданти и може да понижи възпаленията в организма.

Чай ройбос

Тази леко червеникава на тип напитка се добива от растението Aspalathus linearis, виреещо в Южна Африка. Начинът на извличане е сходен - стъблата и листата на растението се окисляват и изсушават, като по време на процеса получават присъщия червен цвят.
 Чаят, запарването му и грешката, която постоянно позволяваме
Грешката, която позволяваме при приготвянето на чай

Как да извлечем най-много изгоди и усет

Чаят ройбос има мек, леко сладникъв орехов привкус. Не съдържа кофеин, само че за сметка на това е цялостен с антиоксиданти и е извънредно потребен за сърцето.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР