Макар миналата седмица Китай и САЩ да си стиснаха ръцете

...
Макар миналата седмица Китай и САЩ да си стиснаха ръцете
Коментари Харесай

Колко ще загубят американските компании от митата срещу Китай

Макар предходната седмица Китай и Съединени американски щати да си стиснаха ръцете пред публицистите, в петък двете страни оповестиха мита върху вноса на артикули. Според специалисти огромният губещ от допустима комерсиална война ще е американският бизнес.

Още по тематиката
Европейски Съюз и Австралия ще стартират договаряния за свободна търговия
18 юни 2018
Китай и Европейски Съюз дават отговор на американските мита

Пекин ще наложи контрамита на стойност 50 милиарда $
17 юни 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Съединени американски щати се готвят да наложат митата против Китай макар напредъка при комерсиалните договаряния

Ако те влязат в действие, Пекин най-вероятно ще отговори в границите на часове
14 юни 2018
Как готвените от Тръмп мита върху вноса на коли от Европа ще обиден бранша

Политикaтa на американския президент " Америка преди всичко " може да доведат до обилни проблеми на промишлеността в Съединени американски щати
13 юни 2018
Китай заобикаля американските мита върху вноса на стомана

Компаниите заобикалят комерсиалните ограничения, като изместват производството си в чужбина
13 юни 2018
Китай готви търговски отстъпки, в случай че Съединени американски щати се откажат от митата
6 юни 2018 Влошените търговски връзки межу Китай и Съединени американски щати рискуват да навредят на американските производители, фермери и консуматори. След като няколко месеца бизнесът поддържаше корпоративните политики на Съединени американски щати, той реагира твърдо на допустима комерсиална война с Китай. Секторите, в които се чака най-тежка загуба, са технологиите, суровия нефт и самолетната промишленост.

Две от най-големите лобистки групи във Вашингтон - Американската комерсиална камара и Business Roundtable, предизвестяват, че реципрочните наказания сред двете страни ще се отразят отрицателно на бизнеса в Съединени американски щати. Пред Financial Times и двете организации споделят, че митата не са верният метод за разрешаване на китайските " дискриминативни търговски практики ".

В петък Доналд Тръмп разгласи мита за китайския импорт на стойност 50 милиарда $, а от Пекин съвсем незабавно дадоха отговор с 25% облагане на 659 американски артикули за същата сума. Първите мита за 34 милиарда $ и на двете страни влизат в действие на 6 юли, а останалите 16 милиарда $ ще се прецизират в допълнение.

Без поддръжката на американския бизнес

Няколко самостоятелни изследвания сочат, че все по-малко бизнеси поддържат протекционизма на Тръмп и неговата политика " Америка първа ". Индексът за бизнес условия на Morgan Stanley пада с 2 пункта до 63 през юни спрямо май. Проучване за икономическите благоприятни условия, направено от Business Roundtable, регистрира първия спад от две години насам за второто тримесечие до 111.1 пункта, разлика от 7.5 пункта с три месеца по-рано. Освен това 40% от шефовете на компании, които Асоциацията на счетоводителите (AICPA) е присъединила в свое изследване, считат, че митата ще навредят на бизнеса.

След като през декември Тръмп понижи корпоративните налози, фирмите усилиха облагите и дадоха подтик на американската стопанска система. Но комерсиална война с Китай ще заличи досегашния оптимизъм за растеж на американската стопанска система, считат анализатори.

Дори президентът на Асоциацията на интернационалните производители на коли Джон Бозела, който вижда причина Доналд Тръмп да желае да промени комерсиалните връзки с Китай, споделя, че " никой няма да завоюва в комерсиална война ".

Петролен бизнес за милиарди

Сред първите пострадали американски браншове ще е бизнесът със недопечен нефт, написа Reuters. В последните две години вносът в Китай на американски нефт се усилва доста, чиято месечна стойност се прави оценка на 1 милиарда $. Но налагане на препоръчаните мита ще усили цената на американския петрол и за предпочитане ще са доставки от Близкия Изток и Русия.

През уикенда цената на акциите на петролните колоси ExxonMobil и Chevron падна с 1-2%, а на американския недопечен петрол - с към 5%. " Ескалиращата комерсиална война е рискова за цената на петрола ", счита комерсиалният анализатор в брокерската компания OANDA Стивън Инс.

Последната година и половина страните от ОПЕК и Русия понижиха производството си, което и усили цените на петрола. Ако вносът на американски нефт в Китай спре, това ще са удобни условия другите огромни производители да навлязат на пазара. В края на предходната седмица Саудитска Арабия и Русия оповестиха, че ще усилват доставките си и ще разширят износа.

" С политиките на Тръмп сме в миг на прекратяване на съюзите. Китай няма просто да преглътни цените на Америка ", споделя шефът на консултантската JTD Energy Services Джон Дрискол. Според него огромният победител ще е картелът на страните от ОПЕК и Русия, а цените на суровия нефт евентуално ще се вдигнат.

Но намаляването на вноса на американски нефт може да се отрази и на иранските продажби, които Вашингтон се пробва да понижи, откакто гласоподава нови наказания за Иран през май. " Китай не се плаши от американски наказания, тъй че при тази дипломатическа рецесия те може да заменят американския нефт с ирански, което ще ядоса Тръмп ", счита Дрискол.

Добивът на американски петрол внезапно се усили през последните три години като опция на обичайните снабдители, ОПЕК и Русия, които от своя страна понижиха доставките. Данни на Thomson Reuters Eikon сочат многократното нарастване на вноса на американски нефт в Китай. В началото на 2017 година цената му е била 100 млн. $ на месец, а в този момент се прави оценка на 1 милиарда $.

Несигурност при производителите на чипове

От Асоциацията на американските производители на чипове (SIA), която съставлява и колосите Intel и Qualcomm, се тормозят, че неприятните търговски връзки сред Китай и Съединени американски щати ще принудят фирмите да постановат мита върху личните си артикули, написа Wall Street Journal. Компаниите постоянно изнасят съвсем подготвени артикули в Китай, където те се сглобяват, тестват и пакетират. При противоположното им внасяне в Съединени американски щати обаче е допустимо да се таксуват с 25% мита, което ще усили цената.

Асоциацията разгласи през март, че споделя терзанията на Тръмп за нечестните китайски практики в софтуерния бранш. Американските компании са задължени да работят с китайски си сътрудници и да споделят интелектуални права на продуктите, които в по-голямата си степен се създават в Съединени американски щати. Но от асоциацията считат още, че препоръчаните мита ще доведат до " противоположен " на стремежи резултат.

Съображения съществуват и за неприключената към момента договорка сред Qualcomm и холандската NXP Semiconductors. Американският производител желае да купи по-малката компания за 44 милиарда $, само че към момента изчаква позволението на Китай, което се бави към този момент месеца.

Цялостно безпокойство

Други интернационалните компании, които работят директно с Китай, може също да са измежду губещите. Акциите на Boeing паднаха с 1% в петък, а тези на Caterpillar – с 2%. Самолетният производител Boeing разчита на азиатския пазар, откакто предишния септември от Boeing оповестиха, че се надяват на договорка с Китай на стойност 1.1 трлн. $ за закупуване на над 7 хиляди нови самолета в идващите 20 години.

Разделение към митата за алуминий и стомана

По-рано този месец Доналд Тръмп разгласи мита за вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико, които бизнесът в Америка одобри разнопосочно. Повечето металургични производители приветстваха решението, като компанията US Steel даже разгласи проекти да отвори 800 работни места в завода си в Илинойс.

Производители, които употребяват вносни артикули, обаче считат, че вложенията ще намалеят, а цените за крайните консуматори ще се усилят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР