Макар лекарите да намират за неуместен въпроса, считан за резонен

...
Макар лекарите да намират за неуместен въпроса, считан за резонен
Коментари Харесай

Долната или горната граница на кръвното е по-важна?

Макар лекарите да намират за неудобен въпроса, считан за обоснован от пациентите, коя граница на кръвното налягане е по-важна, постоянно задаван от тях в кабинетите на експертите, които отлично схващат значимото значение и на двете граници на кръвното налягане, медиците въпреки всичко имат отговор на него. И до момента в който общоприетият отговор на хората с бели престилки е " горната граница “, то съгласно съответния пациент този отговор може и да е друг.

За да разберете по-ясно за какво отговорът коя граница на кръвното налягане е по-важна е подобен, както и за какво може да варира и да се разграничава съгласно пациента, положението, и най-много възрастта и болесттите му, значимо е да разберете какво тъкмо сочат горната и долната граница на кръвното налягане и каква е тяхната роля.

 

Горна граница на кръвното налягане и долна граница – коя какво демонстрира?

Хипертонията предизвиква съществени затруднения, инвалидизация след прекарани инсулти и летален излаз при доста от пациентите с неконтролирано заболяване, считана е за камшик на актуалното общество, който е измежду водещите аргументи за смъртност в международен мащаб и това прави контрола над кръвното налягане извънредно значим.

За да предприеме  ограничения пациентът обаче и да посети лекаря си, той би трябвало или да има недоволства, каквито постоянно липсват при хипертония, до момента в който не преживее рецесия или съдов случай, или да е наясно, когато мери кръвното си налягане в домашни условия, кои индикатори на апарата сочат здравословен проблем и хипертония, налагаща лекарска консултация.

Повечето пациенти неправилно обръщат внимание на горната граница на кръвното си налягане, пренебрегвайки долната. Това може да се окаже добър метод за възрастните хора, при които хипертонията нормално се отличава с висока горна граница, до момента в който долната може да е естествена или даже да е под посочената за естествена, само че е изцяло невалидно изказване и неправилно държание, в случай че имаме поради младежите. Ясен индикатор за развиване на хипертония при младите е не горната граница на кръвното налягане, а долната, която в случай че е нараснала, сочи точно хипертония.

Докато горната граница на кръвното налягане, наречено систолично налягане, сочи силата, създадена от сърцето, когато изпомпва кръв към тялото, долната граница на кръвното налягане, позната като диастолична, съставлява налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето е неподвижен. Така и  ниската долна граница, и високата също се явяват рискови за пациентите и проблем,  който не трябва да се подценява.

Коя граница на кръвното налягане е по-важна?

Отговорът, който пациентите чуват най-често, задали този въпрос на лекаря си, е, че и двата индикатора са значими за здравето, само че горната граница е по-важна. Вероятно това е по-честият отговор, защото той е годен за възрастните хора, а напълно несъмнено и без да проверим или вършим статистика, можем да  твърдим, че за кръвното си налягане лекарите питат по-възрастните пациенти, за които точно горната граница е по-важна.

Вероятно единици ще се окажат младежите, посещаващи кабинета на лекаря с въпроси за кръвното налягане, само че в случай че въпреки всичко сте юноша, трогателен се от тематиката, то имайте поради, че долна граница при младежите над 90 сочи хипертония – малко позната и обсъждана тематика поради обстоятелството, че малко от младежите имат проблеми, свързани с високо кръвно налягане – рискът от хипертония напредва с възрастта и нормално визира хората в зрелост и тези в златните години от живота си.

В резултат от дългогодишни изследвания е открито, че за високо се смята кръвно налягане над 130/80 mm Hg. Американската сърдечна асоциация също сочи точно стойности над тези като рискови за пациента и като начало на хипертония. 

Според огромна част от актуалните изследвания и проучвания по тематиката и в търсене на отговор на въпроса коя граница на кръвното налягане е по-важна, такава се оказва горната граница, чието повишение сочи по-голям риск от инсулт и сърдечни болести спрямо нараснало диастолно налягане, написа actualno. Но това е по този начин при пациентите над 45-50 години, които в действителност са и по-склонни освен да страдат от хипертония, само че и да наблюдават кръвното си налягане, да се вълнуват от индикаторите на апарата, да задават въпроси на лекаря си, свързани с кръвното налягане в това число коя граница на кръвното налягане е по-важна и да страдат от затруднения, породени от високото кръвно налягане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР