Макар и в нашата страна да не е много популярен,

...
Макар и в нашата страна да не е много популярен,
Коментари Харесай

Знаете ли защо това растение символизира Коледа?

Макар и в нашата страна да не е доста известен, на всички са ни известни прословутите целувки под имела по Коледа. Всяка жена, която откаже да бъде целуната под зеленото стръкче, ще бъде застигната от неприятен шанс, се твърди в поверието. Растението, което има централна роля в украсата на доста страни, пораства на дървета, като ябълка и дъб. То има мистични сили, които носят шанс на семейството и защищават от зли духове. Използван е обаче и като знак за обич и другарство в скандинавската митология.

В първата книга " Коледна коледна ария “, оповестена през 1843 година, има илюстрации на целувки под имела, като това може би е помогнало за популяризирането на обичая. В началото от стръка на имела се бере зрънце, преди индивидът да може да бъде целунат и когато всички плодове са изчезнали, не може да има повече целувки.

Историята на имела и по какъв начин той е включен в празничната коледна история остава значително незнайна. Обичаят мъж и жена да се целуват под имел наподобява съгласно някои хора идва от Англия. Най-ранната записана дата, споменаваща това, е през 1784 година в ария от музикална комедия. Но преди време се появиха сведения, които сочат, че обичаят с целувката под имела като " проклинание " за щастлива обич идва от Древна Гърция. Ритуалът се изпълнявал на празници и сватби като заричане за сватба и дълъг и ярък живот. Към днешна дата няма холивудски сантиментален филм за Коледа без целувка под клонките на имела.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР