Макар и супер-сигурната електронна поща с криптиране от край до

...
Макар и супер-сигурната електронна поща с криптиране от край до
Коментари Харесай

Критикуват ProtonMail, че предала активист на полицията


Макар и супер-сигурната е-поща с криптиране от край до край не подсигурява цялостна анонимност
(снимка: CC0 Public Domain)

ProtonMail – имейл услуга, която се гордее със сигурността си посредством криптиране „ от край до край ” – бе подложена на остра рецензия, откакто съобщи IP адреса на френски климатичен деятел на полицията в Швейцария.

Компанията е работила по искане на полицията, изпратено посредством Европол, заяви. Френските управляващи са потърсили помощ от швейцарците за намирането на търсеното лице. Тъй като се намира в Швейцария, ProtonMail би трябвало да съблюдава законите на страната. Това включва предаването на IP адреси на консуматори при „ крайни наказателни каузи ”, съгласно разпоредбите за бистрота на самата компания.

Анди Йен, основен изпълнителен шеф на Proton, уточни в блог обява, че компанията е задължена да съблюдава локалните закони. „ В този случай Proton получи правно обвързваща заповед от швейцарските управляващи, която ние сме длъжни да съблюдаваме ”, написа той. „ Нямаше опция да апелираме това съответно искане ”.
още по тематиката
Въпросният случай е обвързван с деятел, който е наел търговски обекти и жилища наоколо до парижкия площад Сен Марте. Според TechCrunch, митингът е почнал като локално неодобрение поради джентрификацията в квартала, само че бързо е прераснал в огромно протестно придвижване, стигнало до заглавията по френските вестници.

Йен отбелязва, че криптирането, което компанията ползва, не ѝ разрешава да вижда наличието на сметките в ProtonMail и, че не знае самоличностите на своите консуматори. В случая никой във компанията не е знаел, че става дума за деятел по отношение на климата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР